Lyxig svamptoast med schalottenlök

Äntligen svampsäsong! Fynden från skogen (eller grönsaksdisken) gör sig perfekt på en lyxig toast. Detta mumsiga recept kommer från stjärnkocken Niklas Ekstedt bok Ekstedt över öppen eld.

 

Du behöver: 

För 4 personer

900 g blandad svamp, till exempel kantarell, karljohan, portabello

4 tsk vegetabilisk olja

1 skivad schalottenlök

2 tsk fänkålsfrön

2 ¼ dl torrt vitt vin

1,2 dl torr sherry

2 tsk salt

4 skivor surdegsbröd

4 tsk extra virgin olivolja

2 tsk färsk gräslök

 

Gör såhär: 

  1. Lägg svamparna I en stor skål och täck rikligt med vatten. Lyft försiktigt ur svamparna från skålen - med eventuell smuts samlad på bottten – och låt rinna av på hushållspapper. 
  2. Värm upp en gjutjärnspanna över hög värme. Tillsätt den vegetabiliska oljan och fräs svamparna I 5 minuter under ständig omrörning. Tillsätt schalottenlöken och fänkålsfröna och fräs I ytterligare 3 minuter. Tillsätt slutligen vinet, sherryn och saltet. Koka upp och koka på hög värme ända tills all vätska avdunstat.
  3.  Rosta brödet över öppen eld eller I en gjut-järnspanna. Stänk olivoljan över toasten och servera med svamparna, toppa med gräslöken.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris