Kapselmaskin – så hittar du den bästa modellen för dig

Att investera i en kapselmaskin är att ge dig själv en rejäl dos vardagslyx. En kapselmaskin är dessutom lättskött, snygg, svinnsmart och ger dig gott kaffe på ett kick.

 

Den här guiden om kapselmaskiner består av:

 • Främsta fördelarna med kapselmaskin 
 • Kapselmaskiner - bäst i test
 • Kapselmaskin - frågorna att ställa sig innan du gör ditt val

Kapselmaskin - 6 fördelar 

1. Vardagslyxig mångsidighet

Med en kapselmaskin är möjligheterna oändliga. Du behöver inte begränsa dig till en typ av kaffe, utan kan istället njuta av kaffe med mjölk, espresso, iskaffe, te eller chokladdrycker i kapselmaskinen. Kapslarna i sig medför också en mångsidighet vad gäller kaffesmaker. 

 

2. Slipp svinn

Med en kapselmaskin få du exakt så mycket kaffe du vill ha. I förlängningen innebär detta mindre kaffespill -  ett spill som annars står för nästan hälften av vårt årliga matsvinn, visar en sammanställning från Naturvårdsverket. 

 

3. Mindre än de flesta

Om man jämför med andra kaffemaskiner, tenderar kapselmaskiner att vara både mindre och lättare. Med andra ord är kapselmaskin ett perfekt val för det lilla köket.

 

4. Gott kaffe på nolltid

En kapselmaskin hjälper dig att få gott kaffe på nolltid. Kapselmaskinen är med andra ord en riktigt räddare i nöden under stressiga morgnar eller när du vill bjuda på något gott riktigt snabbt. 

 

5. Snygg design 

Kapselmaskinen kännetecknas oftas av en snygg och modern design. Om man jämför med andra kaffemaskiner, tenderar kapselmaskinen att ha en mer lekfull design som ger ett lyft till köket.

 

6. Minimalt med rengöring och underhåll

Inget fan av rengöring? Med en kapselmaskin håller du det momentet till ett minimum. När du har gjort ditt kaffe så slänger du den använda kapsel och stänger av maskinen. Givetvis är det bra att rengöra kapselmaskinen ibland ändå, vilket du enkelt gör med hjälp av en disktrasa och lite vatten. Avkalkning behöver du i sin tur inte göra mer än en till tre gånger per år, beroende på hur ofta du använder kapselmaskinen.

Kapselmaskin - bäst i test

Vilken kapselmaskin är bäst? Det är en fråga som många jämförelsesajter djupdykt i. Hem & Kök har gjort en sammanställning av recensionerna, och utgått ifrån parametrarna:

 

 • Prisläge
 • Kaffesmak
 • Användarvänlighet
 • Kapacitet
nespressobryggare nespressobryggare

Kapselmaskin - Bäst i test  - Nespressomaskin Nespresso Vertuo Plus

– Användarvänlig testvinnare

 

Pris: 1687 kr

Kapsel: Nespresso

Antal storleksval på kopp: 5 

Automatisk uppsamling av kapslar: Ja

Kapacitet på behållare för använda kapslar: 10

Mjölkskummare: Nej

 

Kapselmaskinen Nespresso Vertuo Plus sticker ut tack vare sin användarvänlighet och sitt goda kaffe. Testpersoner beskriver espressomaskinen som lätt att förstå sig på: du fyller på den avtagbara vattentanken, sätter i en kapsel, klickar på “start” - och sen är du igång. Efter användning ramlar kapseln direkt ned i sin behållare. Kaffet smakar väldigt gott och det finns mycket att upptäcka genom det breda sortimentet av kompatibla kapslar. Ett minus är att den tar relativt stor plats.

kapselbryggare bäst i testkapselbryggare bäst i test

Bästa premiumval - Nespresso Lattissima Touch

– Lyxig kapselmaskin med mjölkskummare 

 

Pris: 2247 – 3095 kr

Kapsel: Nespresso

Antal storleksval på kopp: 3

Automatisk uppsamling av kapslar: Ja

Kapacitet på behållare för använda kapslar: 9

Mjölkskummare: Ja

Nespressomaskinen Lattissima Touch är en kapselmaskin med finess. Mjölkskummaren gör det ett självklart val för latteälskaren. Mjölksystemet har dessutom en integrerad sköljfunktion som snabbt steriliserar systemet efter användning. De extra funktionerna gör inte denna nespressomaskin till så värst mycket större och otympligare, vilket är ett plus. Att kapslarna inte finns att köpa i matvarubutik beskriver testpersonerna dock som ett av kapselmaskinens minus.

 

kaffemaskin med kapselkaffemaskin med kapsel

Bästa kombi-kapselmaskinen - Philip Senseo Switch 3-in-1 

- MÅNGSIDIG KAPSELMASKIN MED VISST MILJÖFOKUS 

 

Pris: 1395 kr

Kapsel: Senseo

Antal storleksval på kopp: 2

Automatisk uppsamling av kapslar: Nej

Mjölkskummare: Nej

 

Philip Senseo Switch 3-in-1 hanterar både kapsel- och bryggkaffe. Kapslarna som tillhör Senso Switch utmärker sig genom att vara gjorda av vanligt kaffefilter och en liten förslutning av plats, vilka gör dem mer miljövänliga än sin konkurrenters. Ett plus är även att Philips Senseo Switch 3-in-1 och kommer med en tillhörande termos. Kapselmaskinen beskrivs dock som högljudd och långsam vid bryggning.

Kaffemaskin med kapsel - frågor och svar

Hur använder man en kapselmaskin?

 

Kapselmaskin är i regel enkla att använda. Följande steg gäller för de flesta varianter:

 

 1. Se till att det finns vatten i kapselmaskinen. Lägg kaffekapseln i maskinen.
 2. Tryck ned locket och placera en kopp under pipen där kaffet kommer ut. Tryck på start.
 3. Släng kapseln och kaffet är färdigt att serveras. Vissa maskiner har även en inbyggd del som samlar upp ett visst antal kapslar innan det är dags att slängas.

 

Vilken kapselmaskin ska man köpa?

 

Vilken kapselmaskin som passar dig bäst är förstås väldigt individuellt. Börja med att ställa dig följande frågor:

 

 • Vilken prisklass känns lagom? Idag finns en stor spännvidd när det kommer till kapselmaskinernas prisklasser – allt från runt tusenlappen till riktiga dyrgripar. Tänk på att tillhörande kapslar också kan skifta i pris. 
 • Gillar jag många olika sorters kaffe? Då kan det vara extra viktigt med en kapselmaskin som dels har en bredd av koppstorlekar, dels en variation av kompatibla kapslar.
 • Vill jag ha kombimaskin som både ger kapsel-och bryggkaffe? För den som exempelvis har ett begränsat köksutrymme, men ändå inte vill välja mellan kapselkaffe och bryggkaffe, kan en kombikaffemaskin vara ett bra alternativ. 
 • Mjölkskummare eller ej? För cappuccino- och latte-älskaren kan det vara värt att rikta in sig på en kapselmaskin med inbyggd mjölkskummare.  

Sammanfattning

Kapselmaskinen är ett bra alternativ för dig som vill ha en god kopp kaffe på nolltid, utan kaffesumpsrester och kaffesvinn. Några populära modeller när det kommer till kapselmaskiner är: Nespresso Vertuo Plus, Nespresso Lattissima Touch och Philip Senseo Switch 3-in-1. Låt plånbok, behov och smakpreferenser bestämma när det kommer till val av kaffemaskin med kapsel. Lycka till! 
Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris