Kafferecept - så piffar du ditt kaffe!
Imponerande kaffedrink
Med en god (och snygg) kaffedrink är ett enkelt att imponera på dina middagsgäster. Och du slipper stå i timmar innan och baka komplicerade efterrätter.
Ingredienser:
- Mjölk
- Valfri, god kaffesyrup. Förslagsvis pistage
- Kolasås
- Espresso eller starkt bryggkaffe
- Citronmeliss
Gör så här:
- Häll upp kylskåpskall mjölk i ett större glas.
- Häll i din kaffesyrup.
- Fortsätt med ett lager kolasås. Dessa kommer fördela sig automatiskt så att kolasåsen lägger sig i botten, sedan syrupen och överst mjölken.
- Värm och skumma mjölk med en mjölkskummare. Använd en större sked för att nästan fylla glaset med skum.
- Häll i espresson/bryggkaffet i mitten av skummet som då kommer lägga sig över det kalla mjölklagret.
- Eventuellt kan du behöva fylla på med mer mjölkskum för att fylla glaset helt.
- Garnera med en kvist citronmeliss och servera gärna med sugrör.
Läs mer: Kaffebryggarna som är bäst i test
En svalkande kaffe frappé
Kaffe frappé är en gammal, klassisk dryck som ursprungligen kommer från Grekland. På senare år har den spridit sig vidare till andra länder och blivit mycket populär. Framför allt under de varma månaderna i Sverige – men den funkar så klart året om!
Kaffe frappé är en skumtäckt iskaffe som oftast görs från spraytorkat pulverkaffe. På grund av att det spraytorkade pulverkaffet innehåller en så liten andel olja blir skummet tjockare och delar sig från kaffet i högre grad. Detta gör att det är enklare att skapa kreativa lösningar. För att få en klassisk kaffe frappé, krävs det därför spraytorkat kaffe.
En kaffe frappé finns i många olika varianter och kan förutom klassisk mjölk även göras med kondenserad mjölk, likör, vanlijglass eller chokladmjölk för att passa allas smaklökar.
Detta är kanske inte en klassik kaffe frappé men det är en läskande god, kyld dryck som attraherar både stora och små.
Du behöver:
- 10 isbitar
- 2 msk pulverkaffe
- 2 msk kondenserad mjölk
- 2 dl mjölk
Bubblare: vaniljglass och kolasås/chokladsås
Gör så här:
Kaffe i dessert
Kaffe efter maten är en gammal, svensk tradition som tillämpas både på arbetsplatser och vid middagar med vänner. Vid sena bjudningar är det vanligt förekommande att välja bort kaffet för att inte få svårt att sova. Då kan det finnas skäl att inkorporera kaffet i desserten för att få smaken men slippa de vakna nätterna. Här nedan ser du ett exempel på dessert med kaffe i.
Kaffepannacotta för 4 personer
- 3,5 dl grädde
- 50 g hela kaffebönor
- 200 g vit choklad
- 2 gelatinblad
- 2 dl björnbär
Gör så här:
- Koka upp grädde och kaffebönor i en kastrull, kyl ner och ställ i kylen över natten.
- Värm upp igen tills det blir ljummet för att sedan sila bort kaffebönorna.
- Blötlägg gelatinbladen och smält chokladen över ett vattenbad.
- Blanda ihop grädden, den smälta vita chokladen och gelatinbladen.
- Häll upp i serveringsskålar och ställ i kylen.
- Dekorera med björnbär.