Julbelysning utomhus – inspiration och tips

Julen närmar sig – och med den årets härligaste tid för att fixa mysigt med ljus utomhus. Med fler alternativ än någonsin sätter bara fantasin gränserna för julstämningen på balkongen och hemma i din trädgård.

Vintermörkret är här och det är hög tid att fixa rätt stämning utomhus. Och möjligen är det den dova årstiden här uppe i norr som får oss att sukta extra mycket efter vackert upplysta trädgårdar, balkonger och hus inför jul.

Välj utebelysning av samma system 

Kanske nöjer du dig med klassisk ljusslinga för myset. Vår kanske mest använda julbelysning ute finns i dag i en rad olika varianter och kan ofta byggas på med tiden. Tänk bara på att hålla dig till samma system så att slingorna faktiskt är kompatibla med varann. Extra viktigt är förstås att se till att belysningen och eventuella skarvsladdar är gjorda för just utomhusbruk. Är belysningen märkt klass IP44 är den anpassad till att användas ute.

Häng upp en ljusslinga eller fler! 

Ljusslingan kan användas till i stort sett vad som helst – lindas över ett träd, snurra sig upp i trappen eller kanske lirka sig runt en gran – men ett annat tips är att klä dörrkransen i ljus för ett extra vackert välkomnande. Med dagens många batteridrivna ljus blir du heller inte lika beroende av sladdar och uttag till belysningen.

Ett annat alternativ som fungerar särskilt bra att linda runt balkong- eller trappräcken är ljusslangen. Den är också perfekt att snurra runt flaggstången. Eller varför inte låta lysande istappar droppa från balkongen eller husfasaden? Både det och att använda ett ljusnät är ett väldigt enkelt men effektivt sätt att skapa mysig stämning ute. Eller varför inte lägga det över en buske?

Vinterbelysning ute – lys upp flera ställen i trädgården

Att använda flera ljuskällor på tomten är också ett effektivt sätt att skapa stämning. Belys till exempel några av tomtens buskar med slingor, rikta starkare belysning mot större träd och placera ut välkomnande lyktor vid entrén. Det kan skapa en både klassisk och julromantisk känsla till ditt hem. Eller varför inte dekorera fasaden eller väggarna ute på balkongen med en lysande snöflinga eller stjärna? Passar perfekt på dörren också!

Använd sommarljusen – även på vintern 

Tänk också på att nyttja det du kanske redan har. Ska du lysa upp till exempel ett större träd kan du ofta använda spotlights eller annan utebelysning som du använder under andra tider på året. Då kan också sommarens ljusslinga med större lampor bli en del av julbelysningen. 

Juliga dekorationsfigurer lyser upp 

Men alla nöjer sig inte med klassisk och sober belysning i några träd och buskar i trädgården. Numera är möjligheterna att ta ut svängarna med julbelysningen närmast obegränsade och de senaste åren har dekorationsfigurer blivit allt mer populärt. Det är lätt att förstå varför. En lysande ren, tomte eller isbjörn förhöjer verkligen julstämningen direkt. Det behöver heller inte vara stora figurer som tar över hela trädgården, att placera ut några lysande småfåglar lyfter vinter- och julkänslan direkt. 

Styr belysningen med en app 

Men allt behöver inte vara lagom. Vill du gå hela vägen och dessutom chocka grannarna? Dagens utbud och teknik gör att bara fantasin sätter gränserna. Vågar du verkligen gå hela vägen kan du skapa ett USA-inspirerat jullandskap av tomtar, dekorationer, färger och blinkande ljus i trädgården. Här är det "more is more" som gäller! Med smarta hem-tekniken kan du sedan välja att styra allt från datorn eller mobilen – och skräddarsy både hur ljusen ska lysa, när de ska tändas och hur de ska se ut. Räkna med en del planering, men sedan kan du luta dig tillbaka i soffan medan förbipasserande grannar och vänner gapar över kvarterets maffigaste ljussättning.

Julbelysning ute – några tips 

• Glöm inte att kolla alla lampor innan du sätter igång med din julbelysningen ute så slipper du jaga oväntade fel när du väl satt ihop allt. Att kolla så att hela ljuskedjan funkar innan du börjar hänga upp allt är allra smartast. Behöver någon lampa bytas? Se till att köpa rätt för just din belysning.

• Och se till att välja led-lampor så blir julbelysningen snällast möjligt för både elräkningen och miljön. En annan fördel är att de inte blir varma och att de håller betydligt längre, något som kan vara särskilt skönt när det handlar om många små lampor som ska användas under många år framöver. 

• Tänk också på att välja ljuskällor som du trivs bäst med. I dag finns många varianter av sken att välja bland – allt ifrån ifrån klassiskt varmvitt till en rad olika färger.

• Vill du ha lite styrning av din utebelysning men gärna slipper smarta hem-tekniken så är förstås en timer din bästa vän. Då får du enkelt kontroll över när utebelysning och slipper ha tänt i onödan.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris