Hitta bästa våffeljärnet för dig

Finns det något godare än ett par nygräddade våfflor? I denna guide besvarar vi både produktfrågor kring våffeljärn, skillnaden mellan olika modeller och hur du förbereder ditt nya järn innan användning. Läs vidare för att få hjälp med att hitta det bästa våffeljärnet för just dig!

Förberedelser och användning

Hur bränner man in ett våffeljärn?

Genom att bränna in våffeljärnet undviker du att smeten bränns fast. Så här bränner du in ett våffeljärn:

  1. Tvätta av järnet innan användning
  2. Smörj in järnets plattor med rikligt med matfett och värm upp ett par gånger
  3. Använd rikligt med fett vid första stekning.

Hur lång tid tar det för ett våffeljärn att bli varmt?

Uppvärmningshastighet för ett våffeljärn kan variera från modell till modell, men de flesta behöver åtminstone ett par minuter på sig. Vissa järn har dessutom justerbara termostater som där kan du välja om du vill ha ljus, gyllene eller mörk våffla. 

Lästips! Så rengör du våffeljärnet efter användning.

Vilken watt ska man välja?

Hur många watt ska ett våffeljärn ha?

De flesta våffeljärn har ett wattantal mellan 500-1000 W, vilket anses vara en normal energiförbrukning. 

Hur många watt drar ett våffeljärn?

VId uppvärmning drar ett våffeljärn runt 30-50 Wh och 130–180 Wh vid gräddning.  

Hitta det bästa våffeljärnet för olika typer av våfflor

Beroende på om du vill göra belgiska eller vanliga våfflor finns det olika typer av järn som är bättre lämpade. Du kan köpa belgiskt våffejärn hos Elon, men om du saknar ett och vill testa att göra den belgiska varianten går det faktiskt lika bra att göra dem i ett vanligt våffeljärn! 

Vad är skillnad mellan belgiska och vanliga våfflor?

Det som skiljer belgiska och vanliga våfflor åt är både smet, konsistens och tillagningssätt. Den belgiska varianten görs på mjöl, jäst, vatten, smör, salt, (pärlsocker/sockerkristaller) och vispad äggvita.

En vanlig våffelsmet består i sin tur av smör eller margarin, mjölk, vetemjöl, bakpulver och kallt vatten. 

Vanliga våfflor är tunna medan den belgiska våfflan kännetecknas av mindre, mer kompakt form med fyrkanter. 

bästa våffeljärnet för belgiska våfflorbästa våffeljärnet för belgiska våfflor

Belgiska våfflor kännetecknas av jäsning och en fyrkantig form. 

Testa vårt recept på proteinrika belgiska våfflor.

bästa våffeljärnet för vanliga våfflorbästa våffeljärnet för vanliga våfflor

Traditionsenliga, "vanliga" våfflor består av en smet utan jäst. Den vanliga våfflan är heller inte fullt lika söt som den belgiska. 

Här hittar du vårt grundrecept för vanlig våffelsmet.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris