Halloween-tips i sista minuten

Halloween blir större i Sverige för varje år som går. Vi tipsar om några enkla pynt och recept för dig som inte hunnit börja planera än! 

När är Halloween?  

Eftersom Halloween fortfarande är en hyfsat ny högtid i Sverige är det många som frågar sig ”när är Halloween i år”? Det enkla svaret är – den 31 oktober. I USA firas Halloween den 31 oktober varje år, oavsett om datumet infaller på en vardag eller under en helg. I Sverige brukar man ibland spara firandet till allhelgonahelgen – så det kan vara en god idé att ha lite godis hemma även dessa dagar. 

 

Halloween-pyssel och dekorationer  

 

Brandsäker Halloweenlykta – steg för steg 

Klart du ska ha en läskig Halloween-pumpa med ljus i! Sätt ett led-ljus i lyktan så slipper du oroa dig för att den kommer börja brinna – och kan fokusera på att mysa med familjen istället.  

Så här gör du: 

  1. Skär av toppen på pumpan och använd som lock till lyktan. Skär ut locket cirka 45 graders vinkel, så att det blir större än hålet och håller sig på plats.
  2. Gröp ur pumpans kött och använd till en pumpapaj (se recept längre ner)
  3. Skär ut ögon, näsa och mun ur pumpan. 
  4. Sätt in ett led-ljus. 
  5. Placera lyktan utomhus, till exempel i trädgården, på uteplatsen eller på balkongen. (Om du har pumpan inomhus i värmen, tänk på att den riskerar att börja mögla efter ett par dagar). 

  

Ljusslinga med spöken 

Pynta en ljusslinga med spöken för stämningsfull belysning till Halloween. 

Du behöver: 

  • Vita pappmuggar eller plastmuggar 
  • Limpistol 
  • Ögon att limma på 
  • Ljusslinga med små lampor 

Så här gör du:  

  1. Gör små hål i botten av varje mugg – lampan ska precis gå att få igenom. 
  2. Limma fast ögonen på muggarna så att de ser ut som spöken när de står med botten upp. Har du inga ögon att limma på går det precis lika bra att rita dit dem med tuschpenna. 
  3. Tryck lamporna igenom hålen i muggarnas bottnar. 
  4. Häng upp din ljusslinga med spöken! 

 

Halloween-mat – enkla recept 

 

Fyllda paprikor i ugn 

Ett lätt sätt att Halloween-anpassa fyllda paprikor är att skära ut ett ansikte i paprikorna, på liknande sätt som när du gör en pumpalykta. Ruggigt smarrigt och mättande! 

Du behöver (4 portioner):

8 paprikor i valfria färger 

500 gram köttfärsvegetarisk färs eller hackad svamp 

1 stor gul lök, hackad 

2 vitlöksklyftor, pressad 

2 dl ris, färdigkokt 

1/2 burk körsbärstomater (à 400 g) 

Olivolja 

Paprikapulver, salt och peppar 

Gör så här: 

  1. Skölj paprikorna och skär av toppen som ett lock. Gröp ur kärnorna och skär försiktigt ut ögon, näsa och mun, ur paprikan. 
  2. Förväll paprikorna ett par minuter i lättsaltat vatten. 
  3. Fräs löken i olja i en stekpanna. Lägg i färs/svamp och vitlök när löken har mjuknat. 
  4. Lägg i det kokta riset och tomaterna när färsen är genomstekt, smaka av med kryddorna och rör om. 
  5. Smörj en ugnsform och ställ paprikorna i den.  
  6. Fyll paprikorna med färs/svamp-blandningen och sätt på paprikornas lock.  
  7. Ställ in formen i ugnen på 200 grader. Paprikorna är färdigbakade efter drygt en halvtimme. 

 

Läskiga mumiekorvar åt barnen 

Fyllda paprikor i all ära – men det kanske inte är barnens favoritmat. Innan allt godis ska ätas kan det därför vara gott med mumiekorvar. Tänkett uppgraderat och lite läskigare pinnbröd.  

Du behöver: 

Prinskorv, veggie eller kött 

Smördeg 

Ägg 

Ketchup eller senap till ögon 

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Kavla ut smördegen tunt och skär den i tunna remsor. 
  3. Linda smördegen runt korvarna, lämna ett litet glapp kring ögonen. 
  4. Pensla med uppvispat ägg. 
  5. Lägg korvmumierna på bakplåt med bakplåtspapper i ugnen i ca 15 minuter. 
  6. Dekorera med två senaps- eller ketchupprickar som ögon. 
  7. Mumsa! 

 

Honungsrostad sötpotatis 

Detta recept är ”all the rage” i USA just nu – och är ett perfekt tillbehör till Halloween. Passar bra ihop med till exempel en chili eller på en bädd av ruccola eller grönkål. 

Du behöver (4 portioner): 

4 sötpotatisar 

½ dl honung 

½ dl olivolja 

2 tsk malen kanel eller en kryddmix av: 

½ tsk malen kanel 

½ tsk mald ingefära 

1 krm muskot 

En knivsudd malen kryddnejlika 

Salt och peppar 

2 tsk färsk timjan 

 

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Dela potatisen i kuber eller klyftor och lägg i en skål. 
  3. Häll ner honung, olja och kryddor (alla utom timjan) i skålen med potatisen och blanda. 
  4. Lägg potatisen på en klädd plåt. 
  5. Rosta i ugnen i cirka en halvtimme. Blanda runt då och då. 
  6. Ta ut ur ugnen och toppa med timjan. 

  

Pumpapaj 

Pumpapaj är en given efterrätt på Halloween. Använd pumpaköttet som blev över, från lyktan ovan, som fyllning. (Kärnorna kan du rosta i din airfryer och äta som snacks.) 

Du behöver: 

Pajdeg 

100 g smör 

3 dl mjöl 

2 msk vatten 

Fyllning 

400 g pumpakött (exempelvis det som blev över när du gjorde pumpalyktan) 

2 dl vispgrädde 

1,5 dl socker 

½ tsk mald ingefära 

3 ägg 

½ tsk kanel  

Servering 

Vispgrädde 

Sylt 

 

Så här gör du: 

  1. Blanda alla ingredienserna till pajskalet snabbt i en köksassistent.  
  2. Tryck ut degen i botten av en pajform och nagga degen med en gaffel. 
  3. Ställ formen i kylen i en halvtimme.  
  4. Sätt ugnen på 200 grader. 
  5. Förgrädda pajskalet i ugnen i en kvart. 
  6. Hacka pumpaköttet och koka det i vatten tills det är mjukt (cirka en kvart). 
  7. Häll bort vattnet från pumpaköttet och mixa det tillsammans med resten av ingredienserna för fyllningen. 
  8. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.  
  9. Grädda pumpapajen i den nedre delen av ugnen. Den är klar efter cirka 50 minuter. 

 

Halloween-kakor  

Finns det någon mer amerikansk typ av kakor än browniesTroligtvis inte. Dekorerdemed mumier, skelett och spindelväv och vips så blir det Halloween-brownies.  

Du behöver (till ca 2stycken):  

150 g smör 

1,5 dl kakao 

4 ägg 

2 ½ dl socker 

1 tsk vaniljsocker 

2,5 dl vetemjöl 

100 g mörk choklad 

Glasyr 

4 dl florsocker 

2 msk vatten 

5 droppar ättika 

 

Så här gör du: 

  1. Sätt ugnen på 175 grader 
  2. Smält smöret. 
  3. Blanda smör och kakao i en skål. 
  4. Vispa ägg och socker så det blir fluffigt, gärna med hjälp av en köksmaskin. 
  5. Rör ner smör- och kakaoblandningen i äggfluffet. 
  6. Hacka chokladen i småbitar. 
  7. Blanda i resten av ingredienserna i smeten. 
  8. Bröa eller klä en långpanna, cirka 20x30 cm stor, och häll i smeten. 
  9. Grädda cirka 25 minuter i ugnen. 

 

Medan kakan är i ugnen gör du glasyren på följande vis: 

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke. 
  2. Vispa med elvisp tills smeten är jämn. 
  3. Spritsa glasyren på kakorna i form av skelett, mumier och spindelnät 

Obs! Glasyren stelnar efter cirka 20 minuter, så börja inte för tidigt med detta moment. 

 

Frukt är godis 

Nej, självklart är frukt inte godis men det är ju inget som säger att man inte kan äta frukt på Halloween. Ett tips som brukar uppskattas av barnen är att göra satsumas som läskiga, små pumpor. Rita på skalet med en giftfri tuschpenna. En garanterad hit (i kombination med lite godis)! 

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris