Halloweenmiddag för vuxna om Niklas Ekstedt får bestämma

Halloween har verkligen slagit igenom i Sverige, men framför allt för barnen. Även om många av oss vuxna gillar att klä ut oss och äta godis, så kan vi utveckla högtiden lite mer menar kocken Niklas Ekstedt.

Hösten är en härlig tid, särskilt för matlagning. Och under sen augusti och in i november avlöser temamiddagarna varandra. Vi har surströmmingspremär, hummerpremiär, mårtensgås, viltmiddagar och så den allt mer populära högtiden Thanksgiving.

– Det är lite märkligt att Thanksgiving blivit populärare i Sverige, den blir så konstig här. Högtiden är från USA och är i princip baserad på upptäckten av Amerika, kalkon. Det har ingen koppling alls hit, säger Niklas Ekstedt.

När Elon bad honom ta fram en modern höstmiddag tänkte han i stället på halloween. Den högtiden är lite tvärtom, den kommer från Europa från början och nu tar vi den tillbaka.

– Vi européer borde reclaima halloween, göra den till vår igen.

Niklas tycker tajmingen med halloweenmiddag är perfekt årstidsmässigt också, man har kommit in i jobbläget och alla rutiner igen. Och båten är upptagen. Det blir lite lugnare innan julen ska förberedas. Och så finns det många råvaror kvar.

– Halloween är ändå en ganska ny grej i Sverige, det
gör den enkel att tolka. Vi har inga långa traditioner av halloween, även om vi så klart fortfarande uppmärksammar allhelgona.

Hemma hos familjen Ekstedt brukar man ha någon typ av middag till halloween. Om man aktiverar barnen med utklädnad och trick or treat, kan de vuxna få en härlig höstmiddag. Du kan ta del av Niklas halloweenmiddag som han tagit fram speciellt för Elon.

Hur tänkte du med din halloween-middag?
– Jag tänkte att förrätten ska vara enkel att förbereda,

så det blev en sallad med grönkål och så använder jag halloween-ikonen pumpa också.

Hela upplägget måste inte serveras som en trerätters middag, man kan låta förrätten bli ett tillbehör eller ännu en rätt att ställa fram på bordet till huvudrätten. Huvudrätten blir en trendig klassiker, bolognese, som i Niklas version är gjord på vilt.

– Jag tyckte det var kul med en mustig gryta med viltkött, svamp och vin. Vi måste ta in bolognesen i finrummet. Vi behöver använda vilt på ett mer mångfacetterat sätt i Sverige. När det fått koka ihop blir det så gott med hemmagjord pasta. En pastamaskin är inget krav, du kan göra den med bara kavel och sen skära ut pastan.

Efterrätten blev en klassiker som har missuppfattats av många människor: sufflé.

– Sufflé är en sån sak som kräver mycket förberedelse. Men om man gör det hemma kan det vara roligt, och gäs- terna blir imponerade. Och så svårt är det inte. Den anses vara svår eftersom att den är jobbig att göra på restaurang. Den är jobbig på restaurang då den inte kan förberedas, den ska göras à la minute. Hemma funkar det jättebra. 

elon halloween för vuxnaelon halloween för vuxna

Niklas Ekstedt bjuder på sina bästa halloweenrecept tillägnat de vuxna smaklökarna. 

NIKLAS FAVORITRÅVAROR PÅ HÖSTEN

Skaldjur är trevligt i november, och så klart hummer om det finns. Vi borde äta mer fisk på hösten. I oktober finns det svamp på en del håll i Sverige. Alla känner till överflödet av olika kålväxter, men fler borde få upp ögonen för kålrabbi. Sist men inte minst vill Niklas Ekstedt tipsa om äpplen.

– Jag gillar äpplen, och använder det ibland i en sallad och så, inte bara i pajer. Kanske använder vi det mer sällan rårivet i Sverige för att det blir så brunt fruktkött snabbt.


HALLOWEENMIDDAG FÖR VUXNA

PUMPASALLAD med grönkålschips och färska örter

Ingredienser

1 hokkaidopumpa eller annan matpumpa som är i säsong

300 g grönkål
Salt

Olivolja
Valfria färska örter

Så gör du

1. Dela pumpan och kärna ur. Dela sedan i mindre bitar och lägg i en ugnssäker form (använd bakplåtspapper eller lite olja så det inte fastnar). Toppa med lite olivolja.

2. Baka av i ugnen på 175 °C på varmluft eller 200 °C i vanlig ugn i 30–40 minuter.

3. Efter ugnen skär du i mindre bitar, tar av skalet och skär ner i kuber. Smaka av med salt.

4. Riv eller skär grönkålsbladen i mindre delar och ta bort stjälken; spara stjälken till bolognesen. Vänd runt med salt och lite olivolja i en airfryer- behållare och tillaga på 160 grader i 4–5 minuter.

5. Lägg upp allt på tallrik och garnera med färska örter och en god gräsig olivolja.

halloween mathalloween mat

BOLOGNESE PÅ VILTFÄRS

Ingredienser

400 g viltfärs
4 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
5 skogschampinjoner, finhackade
Stjälkar från grönkål (om du har överblivet från grönkålschips)
2 msk tomatpuré
1 förpackning skalade hela tomater
2 lagerblad
1 dl vitt vin
Salt
Peppar
Parmesan
Färsk salvia

Så gör du

1. Fräs färs och grönsaker. Tillsätt tomatpuré och de hela tomaterna. Klipp ner tomaterna i mindre bitar med en sax. Tillsätt lagerblad.

2. Sjud under lock på svag värme i cirka 4 timmar, rör gärna då och då så det inte bränner fast. Smaka av med salt och peppar.

3. Servera genom att blanda bolognese med pasta och riv ner rikligt med parmesan och blanda runt. Toppa med finstrimlad salvia och mer parmesan.

halloween recepthalloween recept

GÖR EGEN PASTA

Ingredienser

5 dl durumvetemjöl

4 ägg
2 msk olivolja

Så gör du

1. Blanda alla ingredienser och knåda riktigt ordentligt tills du har en slät deg som är elastisk.

2. Slå in degen i plastfolie och lägg i kyl minst 30 minuter; det här går också att göra kvällen före om du gillar planering.

3. Dela degen i fyra delar. Kör igenom en av delarna i en pastamaskin, tills du har nått den minsta tunnheten. När du har fått dem så tunna du vill ha dem kör du igenom igen för tagliatelle.

4. Låt pastan hänga på tork fram till tillagning. Vid tillagning kokar du pastan i saltat vatten 2–3 minuter ungefär.

halloween mathalloween mat

CHOKLADSUFFLÉ

Ingredienser

4 äggvitor
2 msk socker + socker till formarna 2 msk grädde
80 gram mörk choklad
2 msk smör till formarna

Till servering

Florsocker Lättvispad grädde

Så gör du

1. Vispa först äggvitor med 1 msk socker. Tillsätt 1 msk socker till när de är fluffiga, men lite lösa.

2. Smörj formarna med smör och socker.

3. Blanda försiktigt uppvärmd grädde med smält choklad över vattenbad. Vänd ner chokladgrädden i vispade äggvitor. Häll sen ner i formarna.

4. Baka av i ugnen på 180 °C varmluft i 12–15 minuter. Vid servering toppar du sufflén med florsocker och lättvispad grädde.

halloween efterrätthalloween efterrätt

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris