Hitta den bästa robotgräsklipparen

Idealbilden av fritid och semester handlar sällan om att utföra tråkiga sysslor som kan skötas på annat vis. Att klippa gräset till exempel. Visst vore det skönt att slippa?

Med en robotgräsklippare kan du ägna din dyrbara fritid åt betydligt roligare saker. Vi guidar dig till det du behöver veta när du funderar på att köpa en självgående gräsklippare.

 

Tips: Hitta bästa robotgräsklipparen för dig

  • När du ska välja vilken robotklippare du vill ha är det viktigt att utgå från din gräsmattas storlek. Olika gräsklippare är anpassade för olika stora ytor. Har du en väldigt stor gräsmatta kan du installera fler gräsklippare som kan jobba parallellt på olika delar.
  • Värt att notera är att ytan som anges för respektive produkt oftast avser en relativt okomplicerad terräng. Blir det mer komplicerat minskar ytan den klarar av att hålla efter.
  • Har du en tomt som har komplicerad terräng eller många hinder kan du behöva en mer kraftfull och smartare gräsklippare än om du har en tomt med platt och lättåtkomlig gräsmatta. Speciellt för gräsmattor med stor lutning behövs en kraftfull maskin som orkar med. Terräng med stora gropar och ojämnheter lämpar sig inte för robotgräsklippare då de lätt åker ner och fastnar.
  • Vill du ha en modell som klarar av att klippa ordentligt även i regn? Kolla noga att den modell du funderar på kan jobba på som vanligt även när det är blött ute.
  • Vill du kunna styra roboten på distans och ha en app med till exempel klippscheman eller funkar det bra med en som du programmerar direkt i apparaten? Kolla vilka alternativ som finns för att programmera den gräsklippare du funderar på att köpa.
  • Har du tillgång till el i anslutning till gräsmattan? Laddstationen behöver anslutas till eluttag. Finns det inget i närheten kan en solcellsdriven robotgräsklippare kanske vara det du är ute efter.
  • Hur mycket kan du tänka dig att betala för roboten? Finns det någon funktion du är villig att kompromissa med?
Innan du köper en robotgräsklippare, fundera igenom om du vill kunna styra den på distans. Foto: BoschInnan du köper en robotgräsklippare, fundera igenom om du vill kunna styra den på distans. Foto: Bosch

Installera robotgräsklippare

Hur installerar man då en robotgräsklippare? Det behöver inte vara så komplicerat – det gäller bara att tänka till från början.

En robotgräsklippare rör sig slumpmässigt över din gräsmatta. För att den ska veta inom vilket område den ska röra sig avgränsar du detta med en så kallad begränsningsslinga.

När batteriet börjar bli svagt är det dags för robotgräsklipparen att ladda. Då åker den tillbaka till sin laddstation. Olika robotgräsklippare har olika sätt att hitta tillbaka. Vissa har en så kallad guidekabel eller guideslinga och vissa använder begränsningskabeln längs en kant som guide.

Fundera igenom ordentligt hur du vill avgränsa din tomt eller trädgård innan du placerar laddstationen och börjar lägga ut begränsningsslingan. Det är viktigt att gräsklipparen kan ta sig fram obehindrat över alla delar av tomten du vill att den ska klippa på. Om du har en stor eller komplicerad tomt kan det vara en bra idé att börja med att göra en skiss över var du ska placera laddstationen, lägga ut begränsningsslingan och eventuell guideslinga. Sedan kan du sätta igång!

I stort sett är det tre moment du behöver ta dig an när du har din planering eller skiss klar:

1. Placera ut laddstationen

Börja med att placera laddstationen. Det är en god idé att placera den i någon av tomtens kanter samt nära ett eluttag då den behöver anslutas för att få ström. Placera gärna laddstationen i skugga om det går, annars kan det vara bra att köpa eller bygga ett hus eller robotgarage till gräsklipparen för att skydda den från solen. Se till att din självgående gräsklippare har gott om svängrum i anslutning till laddstationen så att den enkelt kan ta sig in till den.

2. Lägg ut begränsningsslinga och guidekabel

Runt sådant robotgräsklipparen inte ska ge sig på, till exempel buskar och planteringar, samt längs med tomtgräns, mur eller vägg drar du en så kallad begränsningsslinga eller begränsningskabel.

Kabeln har en svag radiosignal som gräsklipparen känner av. Begränsningsslingan börjar och slutar vid laddstationen och kan antingen fästas ovan jord med märlor eller grävas ned ett par centimeter i marken. Att gräva ner den är att föredra, då det är mindre risk att den går sönder samt att det minskar risken att snubbla på den. Se till att ha lite marginal till slingan, cirka 20–30 centimeter, från diverse hinder på tomten och se till att runda av hörn.

Har den modell av robotgräsklippare du ska installera en guidekabel fäster du den i laddstationen, drar den där du vill ha den och ansluter den till sist i begränsningskabeln.

3. Programmera robotgräsklipparen

För att tala om för din robotgräsklippare vilka dagar och tider den ska klippa, på vilken höjd och så vidare så måste du programmera den efter dina önskemål.

Hur du går tillväga för att programmera gräsklipparen beror på vilket märke och modell du har. Vissa programmeras via en display på själva gräsklipparen medan andra har en app kopplad till sig. En del gräsklippare gör en första testklippning och skapar sedan ett klippschema baserat på detta. Det går ofta att justera detta schema i appen.

De flesta tillverkare har bra information om hur du gör när du programmerar din robot, både i manualen som medföljer och som till exempel Youtube-filmer.

Elon till din tjänst! Vill du slippa installationen? Hör efter i din lokala Elon-butik – många av våra handlare erbjuder installation av robotgräsklippare.

Dra en begränsningsslinga runt planteringar och små buskar i din trädgård.Dra en begränsningsslinga runt planteringar och små buskar i din trädgård.

Vanliga frågor om robotgräsklippare

Hur länge ska den klippa?

Klipptiden är beroende av många olika faktorer som till exempel:

  • storlek på gräsmatta,
  • terräng,
  • fuktighet i gräsmattan,
  • nya eller gamla knivar

Håll koll på din gräsmatta för att få ett hum om inställningarna är bra eller inte. Testa att öka om gräsmattan ser ojämn ut och minska lite om den verkar väldigt välklippt. Till slut hittar du den perfekta balansen.

Batteriet i en självgående gräsklippare räcker i ungefär två timmar innan det är dags att ladda igen. Då åker den tillbaka till sin station och laddar upp batteriet. Sedan fortsätter den att klippa tills det är dags att ladda igen.

Det är bra att låta gräsklipparen vila helt ett par dagar per vecka. Tänk på att den ska hålla ett tag så låt den inte jobba längre tid än nödvändigt.

Hur mycket ström drar en robotgräsklippare?

En fördel med robotgräsklippare jämfört med traditionella, bensindrivna gräsklippare är att de är mer miljövänliga. Men hur mycket ström drar de då? Enligt en uträkning av Telge Energi kräver en robotgräsklippare cirka 0,10 kWh per laddning. 

Behöver jag försäkra min robotgräsklippare?

De flesta hem- och villaförsäkringar ersätter skador samt stölder av robotgräsklippare. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som ingår i just din försäkring. Hos vissa bolag behöver man teckna en större försäkring för att gräsklipparen ska omfattas.

Skador orsakade av åska är bland de vanligaste skadorna på robotgräsklippare. För att skydda din robotgräsklippare vid åska bör du dra ur sladden och lägga kontakten en bit ifrån eluttaget för att minska risken för överspänning. Koppla även bort begränsningskabeln och eventuell guidekabel från laddstationen för att förhindra att de drar till sig spänningar i marken orsakade av åsknedslag. Man kan även installera ett överspänningsskydd för laddstationen.

Stölder förekommer också, men är inte lika vanligt som skador. Många robotgräsklippare har en pin-kod, kopplad till sin laddstation, som måste anges för att starta maskinen. Utan den blir de så gott som oanvändbara. Vissa har även gps-funktion eller larm.

I vanliga fall får man bara ersättning vid stöld om man har hållit sin egendom under inlåst eller under uppsikt men då gräsklipparen av naturliga skäl ofta är ute har en del försäkringsbolag gjort undantag för just dessa, hör efter med ditt bolag vad som gäller för din försäkring. Ta för vana att låsa in gräsklipparen om du reser bort.

Behöver robotgräsklipparen ett hus?

Det finns hus att köpa eller så kan du bygga ett själv. Det är inte nödvändigt med ett hus eller robotgarage men för att förlänga livslängden på din självgående gräsklippare kan det vara bra att ha eftersom det skyddar gräsklipparen från stark sol och slitage till följd av väder och vind. Bygger du ett eget hus är det viktigt att se till att ventilationen är god – du vill inte att din robot får det varmare inne än ute.

Hur underhåller jag min gräsklippare?

Under sommaren när robotgräsklipparen arbetar i trädgården är det bra att med jämna mellanrum byta ut knivarna, för att få ett bra resultat av klippningen. Inför vintern kan du rengöra den och eventuellt lämna in på service.

När tar man in gräsklipparen?

När det börjar bli frost eller minusgrader på nätterna är det dags att plocka in gräsklipparen för vinterförvaring. Ladda upp batteriet helt innan du tar in den, samt ett par gånger under förvaringstiden. Detta ökar livslängden för batteriet.

Ta även in laddstationen. Förvara gräsklipparen och laddstationen frostfritt under vintern och ladda inte batteriet i minusgrader.

Passa på att rengöra eller serva gräsklipparen i samband med att du tar in den så är den redo på en gång när det är dags att ta ut den igen på vårkanten.

Vilka robotgräsklippare stör varandra?

Robotgräsklippare som stör varandra är inte längre ett lika stort problem som det var när de var nya i mitten av 90-talet. Vill du ändå försäkra dig om att det inte finns risk för konkurrens med grannens robot kan du se till att kanten av gräsklipparens område/den yttersta begränsningsslingan ligger cirka en meter ifrån grannens. Ett annat sätt att lösa eventuella störningsproblem kan vara att ändra frekvens på signalen i din slinga.

Tre värdefulla tips

1. Låt roboten klippa mellan klockan 10–16 på dagen så minskar du risken för att råka skada eller döda igelkottar. Dessa fridlysta små djur är som mest aktiva under kvällen och natten och har som försvar att rulla ihop sig snarare än att fly när gräsklipparen närmar sig. Hittar du en skadad igelkott ska du kontakta viltjouren.

2. Klipp inte gräset för ofta. En gräsmatta behöver regelbunden klippning men det räcker egentligen att den klipps 1–2 gånger i veckan. Klipper man oftare än så kan rotsystemet försvagas. Låt roboten vila åtminstone två hela dagar per vecka.

Klipp av max en tredjedel av gräsets höjd per gång. Klippet hamnar i gräsmattan och funkar fint som gödsel.

3. Lämna inte leksaker, tofflor, trädgårdsredskap eller annat där gräsklipparen drar fram. Mjuka saker riskerar att strimlas och hårdare hinder får gräsklipparen att fastna. Och viktigast: Håll koll på var barnen befinner sig om de leker i trädgården samtidigt som gräsklipparen jobbar. Även om gräsklipparna ska känna av hinder är det inte något att räkna med.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris