Fungerande brandvarnare viktigast i jul

Advent är här och under den mörka tiden fram till jul myser vi gärna med levande ljus i våra hem! Myset är dock förenat med en ökad risk för brand, så se till att du har fungerande brandvarnare hemma för att hinna släcka i tid om olyckan är framme.

December och januari är de två månader då flest bostadsbränder inträffar runt om i Sverige. Utryckningarna till bostadsbränder ökar med cirka 30 procent under denna period, jämfört med resten av året, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. De flesta bränder inträffar på eftermiddagar och kvällar.

En av de viktigaste prylarna du kan ha i ditt hem för att snabbt bli varse om det brinner är en, eller flera, brandvarnare, beroende på hur stort du bor. Det finns olika typer av brandvarnare, från mer enkla varianter till smarta brandvarnare som du kan koppla ihop med övrig hemautomation. Glöm inte att ju tidigare du upptäcker en brand – desto lättare är det att släcka den!

Brandvarnarens dag inträffar den 1 december varje år som en påminnelse för att se över brandvarnarens funktion och hemmets behov av brandskydd. Kom ihåg att testa dina brandvarnare, byta batterier om det behövs och komplettera ditt hem med fler efter behov för att vara trygg i juletider!

 

Innehåll:

  • Hur många brandvarnare behöver jag
  • Så testar och underhåller du brandvarnaren
  • Vanliga orsaker till brand i hemmet
  • Optiska brandvarnare
  • Smarta brandvarnare
  • Bättre brandskydd hemma
  • Vanliga frågor om brandvarnare

 

Hur många brandvarnare behöver jag?

En tumregel är att ha en brandvarnare per 40 kvadratmeter och att avståndet mellan dessa inte överstiger 12 meter. Har du flera våningar i ditt hus bör du ha brandvarnare på varje våningsplan. Det är rekommenderat att även ha en brandvarnare i varje sovrum – glöm inte barnens rum.

Brandvarnaren ska alltid placeras i taket, minst en meter ifrån väggen. För att vara säker på att larmet hörs i alla delar av din bostad, är det bra att använda sammankopplingsbara brandvarnare. Skulle en av dessa detektera rök, ljuder alla oavsett var i hemmet de sitter.

Så testar och underhåller du brandvarnaren

Det är viktigt att med jämna mellanrum säkerställa att brandvarnaren fungerar. Ta för vana att testa den en gång i månaden, och se till att åtgärda direkt om något inte skulle funka som det ska. Du testar brandvarnaren genom att hålla in testknappen i ett par sekunder. Då ska den börja tjuta. Undvik att testa med ett riktigt ljus då det i värsta fall kan leda till att den sotar igen.

Dammsug utsidan av brandvarnaren och – om den är batteridriven – byt batteri en gång per år, till exempel på Brandvarnarens dag den 1 december.

Har du en batteridriven brandvarnare som piper med jämna mellanrum indikerar den att batteriet håller på att ta slut. Byt i sådana fall till ett nytt direkt. Har du varit bortrest en längre period finns risk att du missat varningsljuden och att batteriet tagit slut när du inte var hemma. Därför bör du alltid testa att den funkar som den ska när du kommit hem igen.

En brandvarnare har oftast en livslängd på cirka 10 år. Efter denna tid kan det vara bra att byta till en ny för att vara på det säkra med att den funkar om det väl gäller.

Vanliga orsaker till brand i hemmet

Att glömma bort något på spisen är det som oftast leder till bostadsbränder. Torrkokning kan leda till brand som sprider sig till det (ofta flottiga) filtret ovanför spisen. Lämna alltså inte köket när du lagar mat, utan att först stänga av spisen. Brinner det i fett ska du aldrig släcka med vatten – kväv istället branden med en brandfilt.

En annan vanlig orsak till bränder i hemmet är obevakade stearinljus. Under julen är det vanligt att vi tänder flera ljus, kanske både på köksbordet och i vardagsrummet samtidigt. Se till att släcka alla levande ljus om du lämnar rummet. 

Vill du kunna luta dig tillbaka är batteriljus ett brandsäkert alternativ. 

Optiska brandvarnare

Den vanligaste typen av brandvarnare är den optiska. Den innehåller en fotocell och signalerar när ljusstrålen bryts, av till exempel rök. Dessa är effektiva vid pyrande bränder, vilket är de vanligaste typerna av bostadsbränder. Placera inte denna typ av brandvarnare i köket då matos lätt kan utlösa falsklarm. Även i dammiga miljöer bör man undvika optiska brandvarnare. I dessa rum passar temperaturvarnare bättre.

Brandvarnare

Smarta brandvarnare

För dig som vill koppla dina brandvarnare till ditt smarta hem finns det även optiska wifi-brandvarnare. Ladda ner en app och anslut brandvarnaren till ditt trådlösa nätverk och få notiser i telefonen om larmet går igång. Då kan du och dina familjemedlemmar bli informerade om en eventuell brand även om ni inte är hemma.

Du kan även stänga av larmet via telefonen om det skulle visa sig vara ett falsklarm. Alltså kan du säga hej då till stressen det medför att med hjälp av stol eller stege försöka nå avstängningsknappen på larmet i taket – samtidigt som larmet tjuter i öronen.

De smarta brandvarnarna från Netatmo  har dessutom tio års batteritid (lika lång som livstiden på brandvarnaren) vilket gör att du inte behöver tänka på att komma ihåg att byta batteri. Funktionen Automatic self-check kontrollerar regelbundet att brandvarnaren fungerar som den ska. Den övervakar batteriet, rökdetektorsensorn och wifi-anslutningen. Skulle något vara på tok får du en notis om detta i din mobil. Du bör däremot testa ljudet för brandvarnaren minst en gång om året. Varför inte på brandvarnarens dag den 1 december?

Självklart ljuder brandvarnaren om den känner av rök, även om wifi-uppkopplingen gått förlorad. 

Brandvarnare från Netatmo är kompatibla med Apple Homekit och Google Play vilket gör att du kan koppla samman dessa med till exempel belysning från Philips Hue för att även få dina lampor att signalera om det brinner någonstans i ditt hem.

Bättre brandskydd hemma

Det är viktigt att ha ett bra brandskydd hemma. De allra flesta hushåll har idag en brandvarnare, men det kan vara en god idé att även se till att ha en brandsläckare och en brandfilt hemma, rekommendationen från MSB är att ha en 6kg brandsläckare per hushåll. Se till att ha utrustning lättillgänglig på varje våningsplan. Bor du till exempel i en villa på tre våningar behöver du alltså åtminstone tre brandsläckare och tre brandfiltar.

Enligt statistik som MSB tagit fram har brandskyddet i svenska hem stärkts sedan 2006. 88 procent av hushållen hade en fungerande brandvarnare år 2018, till skillnad från 79 procent år 2006. Även handbrandläckare har blivit vanligare, 2018 hade 68 procent det i sitt hem. 44 procent hade en brandfilt samma år.

Se till att uppgradera din brandsäkerhet hemma inför jul! Här hittar du alla våra produkter inom brandsäkerhet.

Vanliga frågor om brandvarnare

Vilken typ av brandvarnare är bäst?

Brandvarnare från märket Nexa är med i mångarecensioner och topp-listor - en helklar favorit!

Är det lag på att ha brandvarnare? 

Enligt Brandskyddsföreningen bör du ha brandvarnare på varje våningsplan i din bostad, om din bostad är i flera våningar rekommenderas seriekopplade brandvarnare. 

Vad ska man tänka på när man köper brandvarnare? 

Enligt Brandskyddsföreningen ska brandvarnarens övervakningsområde inte överstiga 60 m2. Enheten placeras i taket och i anslutning till rummet du sover i så att du hör larmet.  

Hur kopplar man ihop brandvarnare?

Följ leverantörens anvisningar för att säkerställa en säker installation.

Brandsläckare & brandfiltar

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris