Hitta bästa dammsugaren för dig

Att välja dammsugare är inte alltid lätt. Är det en klassisk dammsugare du är ute efter eller ska du kanske köpa en robotdammsugare, handdammsugare, sladdlös dammsugare eller en centraldammsugare? Beroende på faktorer som vad du har för typ av hem, om du är allergisk och i vilka situationer du tänker använda dammsugaren, kan svaret på denna fråga variera. Här ger vi dig en överblick så du får lite lättare att hitta en dammsugare som passar dina behov. 

Gå igenom dessa punkter innan du väljer vilken dammsugare som ska bli din nya hjälpreda, så blir det enklare att veta vilken modell du ska satsa på. 

 

Innehåll:

  • Sladdlös dammsugare
  • Modell med lång sladd
  • Lätt modell
  • Rörlighet
  • Liten modell
  • Modell för allergiker
  • Modell med HEPA-filter
  • Dammsugarpåsar
  • För dig med husdjur
  • Tystgående modell
  • Centraldammsugare

 

LÄS OCKSÅ: Dammsugare – bäst i test

 

Sladdlös dammsugare ger frihet

Det finns olika typer av dammsugare utan sladd. Skaftdammsugare och handdammsugare är sladdlösa och kan ses som ett komplement till en mer traditionell dammsugare. Dessa är smidiga när du snabbt vill städa på en begränsad yta, som till exempel att suga upp smulor i köket.

Vår expert på det smarta hemmet, Stefan Hejneborg, tycker att du borde satsa på en skaftdammsugare – alltså en handhållen variant.   

– I mitt tycke är den oslagbar när det ska dammsugas snabbt, det är bara plocka fram och köra på ett par minuter, oavsett om det är några dammråttor i hörnet, grus i hallen eller brödsmulor på köksgolvet. Den sparar mycket tid och är effektiv, säger han.

En handdammsugare har lägre effekt och sämre uppsugningsförmåga än större modeller, men fungerar bra istället för en sopborste.

Skaftdammsugare är en maskin med motor och dammbehållare på skaftet. Den har inte lika hög prestanda som en vanlig modell men kan liksom handdammsugaren ses som ett bra komplement.

En del skaftdammsugare har även 2-i-1-funktion, där du kan plocka loss handdammsugaren om du behöver dammsuga på bord eller köksbänk till exempel.

Vill du ha en lite mer rejäl dammsugare som är sladdlös är en robotdammsugare ett alternativ. Ett plus med den är att den kan dammsuga när du är borta, så att det är rent när du kommer hem. Robotdammsugare finns i flera varianter och kan ses som såväl komplement som, i vissa fall, alternativ till fullstora modeller. Kom dock ihåg att det kan behövas att du då och då dammsuger manuellt bakom eller under möbler där en robot inte kommer åt.

Dammsugare med lång sladd

Om du bor stort, och är ute efter en mer traditionell dammsugare, bör du kika på räckvidden för att du så få gånger som möjligt ska behöva byta vägguttag under dammsugningen. 11 meter och uppåt är att betrakta som lång räckvidd. För ett stort hem är det också bra med hög sugeffekt.

– Generellt kan man säga att bättre modeller har längre sladdar, 12-13 meter, medan budgetvarianterna har kortare eftersom det går åt mindre material. Sugförmågan är förstås också viktig, säger experten Stefan Navrozidis. 

Här hittar du våra dammsugare med sladd på 11 meter och uppåt.

Lätt dammsugare

Om du har flera våningar i ditt hem bör du tänka på dammsugarens vikt. Att behöva bära en tungviktare upp och ner för trapporna kan minska antalet gånger dammsugaren används avsevärt.

Rörlighet

Dammsugarens rörlighet är en viktig egenskap, framförallt i hem med mycket möbler. Så ta en extra titt på dammsugarens hjul. Fyra hjul som kan snurra oberoende av varandra är optimalt för största möjliga rörlighet. 

Storleken på dammsugarens hjul påverkar hur lättmanövrerad den är. Större hjul gör att maskinen är lättare att dra över trösklar.

Liten dammsugare 

Stora dammsugare kan vara svåra att få plats med i städskåpet. Därför kan det vara smart att välja en mindre modell om du har begränsad förvaring.

Dammsugare för allergiker

För dig med allergi rekommenderas en dammsugare med partikelutsläppsklass A för att minsta mängden damm som kan finnas kvar i luften.

Damm och smuts är ofta luftburet och kan ge irritation och skadliga effekter på luftvägarna. Ur detta avseende är den perfekta dammsugaren en som avlägsnar damm från golvet utan att sprida ut dammpartiklar i luften.  Ju mindre damm som lämnas kvar på golvet desto mindre kan virvla upp i luften, vilket således ställer höga krav på dammupptagningsförmågan. Det är dessutom viktigt att damm och smuts inte läcker när du byter ut påse och filter. 

Tre exempel på dammsugare med allergifilter i vårt sortiment är: Nilfisk SELECT WCO13P08A1 Comfort, Philips XC7041/01 och Electrolux EUOC9GREEN (rekommenderas av Astma-och allergiförbundet). 

Dammsugare med HEPA-filter

Allt fler nya modeller av dammsugare har filter som ser till att luften som blåses ut blir filtrerad på ett effektivt sätt, vilket är extra bra för allergiker. 

Ett högpresterande HEPA-filter ser till att både golvet och luften blir fritt från damm eftersom de är extra täta och stoppar även de minsta partiklarna. Dammsugaren är helt isolerad och läcker inte ut damm och partiklar från munstycke, slang, dammsugarkropp eller utblåsfilter.

HEPA-filtren finns i flera olika varianter; HEPA 11 renar luften upp till 95 %, HEPA 12 upp till 99,5 % och HEPA 13 upp till 99,95 %. Kom dock ihåg att byta filter varje eller vartannat år för att det ska fungera önskvärt.

Här hittar du våra dammsugare med HEPA-filter.

Dammsugarpåsar

Dammsugarpåsar behöver bytas och det finns en uppsjö av varianter. Du hittar ett stort urval hos oss. En finess som kan vara bra att ha på dammsugaren är en indikator som visar när påsen börjar bli full.

Det finns även dammsugarpåsar som är extra lämpliga för dig med allergi.

Dammsugare för dig med husdjur

Har du husdjur vet du att det kan vara förenat med en hel del hår och annan smuts i hemmet. Känner du igen dig kanske du skulle satsa på en dammsugare speciellt anpassad för att suga upp djurhår.

Tyst dammsugare

Ljudnivån på dammsugare kan variera en del vilket kan vara värt att ta hänsyn till om du exempelvis vill dammsuga när barnen sover. 60 dB motsvarar vanlig samtalston medan 85 dB är jämförbart med en hårtork. För att få dammsugaren att låta mindre är det ofta möjligt att reglera motorns varvtal.

Här hittar du våra allra tystaste dammsugare.

Centraldammsugare

Centraldammsugare har fördelen att du slipper att dra med dig själva dammsugaren under städningen, dessutom är ljudnivån för en centraldammsugare relativt låg. Motorn monteras i källaren eller i ett förråd tillsammans med dammbehållaren som behöver tömmas ett par gånger per år. En centraldammsugare kräver installation och är inte något för dig som bor i hyresrätt.

!
Energimärkningen på dammsugare har ogiltigförklarats i EU-domstolen den 18 januari 2019 och ska inte användas.
EU-kommissionen har påbörjat arbetet med att ta fram en ny obligatorisk energimärkning för dammsugare, samt reviderade ekodesignkrav. Tills detta är klart finns ingen giltig energimärkning för dammsugare. Ekodesignkraven för dammsugare gäller som vanligt.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris