Gör din egen äppelmust

Har du också massor av äpplen kvar från höstskörden? Fira Äppelmustens dag den 11 oktober med egengjord must. Hem & Kök bjuder på recept, tips och trix. 

 

Den 11 oktober infaller Äppelmustens dag. Det är en temadag tillägnad den ädla fruktdrycken som har en gedigen historia i Sverige. Enligt kulturmuseet Spritmuseum, dök ordet “äppelmust” upp i svenska tidskrifter redan under 1500-talet. 

 

När det kommer till framställning så finns kärnan kvar: äpplen krossas för att sedan pressas till must. Skillnaden är att det idag finns effektivare och smidigare sätt att göra den härliga drycken på, inte minst tack vare fiffiga uppfinningar som slowjuicers och andra juicemaskiner och fruktpressar.


Äppelmust - recept 

 

Med en slowjuicer får du en god äppelmust på nolltid. Har du ingen slowjuicer, juicemaskin eller annan fruktkross så kan du riva äpplena på ett rivjärn och sen pressa ut saften genom en trådsil. I detta receptet tillsätter vi kanel, men det går lika bra att hålla musten helt neutral eller addera ingefära för extra sting.

 

Ingredienser

 

Äpplen, gärna olika sorter (till en liter äppelmust krävs ungefär 1,5–2 kilo äpplen)

Kanelstång 

Farinsocker efter smak (aktuellt om äpplena är väldigt sura i smaken)

 

Så gör du

 

  1. Skölj äpplena nog och skär i bitar.
  2. Mata in en efter en i slowjuicern.  
  3. Häll över “äppeljuicen” i en stor kastrull. Låt småputtra – inte koka – tillsammans med kanelstången i cirka 10-15 minuter. 
  4. Lyft ur kanelstången, smaka av och tillsätt socker efter behag.
  5. Klart! 

 

Förvaring: Det som blir över efter servering häller du i flaskor som du med fördel förvarar mörkt och svalt. Äppelmusten klarar sig i kylskåpet i 2–3 dagar beroende på temperatur i kylskåpet innan den börjar att jäsa till cider.

 


Äppelmust: vanliga frågor och svar 

 

Vad är det för skillnad på äppelmust och äppeljuice?

Enligt Systembolaget är skillnaden mellan must och äppeljuice att must görs på 100 procent kallpressade äpplen, medan det som kallas äppeljuice ofta görs på koncentrat som späds med vatten.

 

Är det nyttigt med äppelmust?

Äpplen i sig är innehåller många nyttiga ämnen såsom;  vitaminer, kalium, magnesium och fosfor. Nyttighetsgraden i äppelmusten beror på hur mycket tillsatser som förekommer. 

 

Hur gör man äppelmust klar?

Äppelmusten är naturligt grumlig. Vill du ha en klar must krävs det att du låter den stå ett tag, så att en så kallas sedimentering kan ske. Då sjunker äppelmustens partiklar ner till botten. Den klara musten kan sedan tappas om utan att du får med bottensatsen.

 

Kan man dricka jäst äppelmust?

Att drick en jäst must är inte farligt, men det smakar förmodligen inte så värst gott. En jäst must kan vara kemisk i smaken. Den vanligaste anledningen till att musten har jäst är att den har förvarats för varmt. Tekniskt sett har den då gått över från must till cider. 

 

Vilken mat passar till äppelmust?

Generellt sett så passar äppelmust bra till ljust kött - såsom fisk, kyckling och fläskkött. Vilken mat som passar allra bäst beror på hur den valda musten smakar; är den sötare eller åt det torra hållet? Smakbilden styrs av vilka äppelsorter som använts samt eventuell smaksättning.

Sammanfattning

Äppelmust har en lång traditon i Sverige. Du gör enkelt din egen must med hjälp av en slowjuicer eller annan apparat som pressar frukt på ett effektivt sätt – perfekt att testa till Äppelmustens dag den 11 oktober, eller tidigare med dina sommaräpplen! 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris