Allt om elvispar – hitta rätt modell för dig

En elvisp är en riktig vardagshjälte. Vad skulle egentligen grädden vara utan fluff, marängen utan luftighet eller degen utan spänst? Hem & Kök besvarar alla dina frågor om den ack så praktiska apparaten.

 

Elvispen uppfanns för över 100 hundra år sedan i USA. Och det har hänt en del sedan dess. Idag finns fler funktioner än någonsin på det klassiska köksredskapet: turboeffekt, smarta sladdlösningar och extra pulsering.

 

 

I den här guiden får du bland annat svar på:

 

  • Hur många watt du bör satsa på 
  • Elvisp bäst i test
  • Elvispens olika användningsområden

Hur många watt ska en elvisp ha?

Hur många watt din elvisp bör ha beror helt på vad du vill använda den till. Om du tänker använda elvispen till tuffare ingredienser och uppgifter, till exempel som att knåda en deg, är en högre watteffekt att föredra. Satsa på en stark motor med minst 250-400 watt. Turbofunktion är också något att tänka på om du vill vispa dina ingredienser snabbt. 

 

Elvisp test-favoriter 

Vilken elvisp är egentligen bäst? Det är frågan! Några modeller som ofta blir testvinnare i olika Bäst i test-guider är: 

 

Hur mycket kostar en elvisp?

Priser på elvispar varierar. Det finns enklare modeller från strax under 300 kronor till avancerade varianter som kan landa på flera tusenlappar.

 

Vad använder man en elvisp till?

En elvisp kan du använda till mycket, från matlagning till bakning. Redskapet passar till exempel utmärkt till att knåda degar till småkakorna, vispa grädde, blanda sås eller göra potatismos. Listan på användningsområden för en elvisp är med andra lång! 

 

Vilken visp ska man använda?

Användningsområdet styr vilken visp du bör använda. Nuförtiden kan det ingå ett par olika vispvarianter vid köp av elvisp och det kan vara knepigt att veta vilken sort som passar vilket ändamål. Här nedan listar vi vanliga vispar och vad de passar bäst till. 

 

Ballongvisp

Vill du ha mycket luft i degen? då är det ballongvispen som ska fram! Ballongvispen är exempelvis marängens eller gräddens bästa vän och ger den där fluffiga, berglika toppen.

 

K-visp

En K-visp fungerar toppen till “finliret”, exempelvis när du behöver blanda porösa ingredienser under bakning. 

 

Spiralvisp

Spiralvispen är en riktig klassiker som funkar till det mesta. Extra bra är den till lite mindre mängder som ska vispas. En fördel med vispen är att den enkelt når hela botten på skålen, kastrullen eller bunken. På så vis undviker du att något bränns vid. 

 

Degkrok

Precis som namnet avslöjar, är en degkrok en perfekt match för dina degar; bröddegar, bulldegar, kakdegar – you name it! 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris