Laddar...

Guide: Vilken Electrolux-dammsugare är bäst?

Dammsugare från Electrolux är populära i Sverige, men det kan vara svårt att veta vilken som passar ditt hem och din livsstil. I den här guiden får du hjälp att hitta den bästa dammsugaren från Electrolux utifrån dina behov.

 

Vilken dammsugare passar dig 

sju saker att tänka på 

Det finns olika dammsugare från Electrolux med diverse funktioner. Här är sju saker som kan vara bra att ha i åtanke innan du gör ditt köp. 

 

1. Utgå från storleken på din bostad när du väjer dammsugare 

Storleken på din bostad är viktig att ha med i åtanke när du ska välja dammsugare. Har du en stor bostad kan en dammsugare med extra hög uppsamlingskapacitet och sugeffekt vara rätt för dig. Om du har stort eller få eluttag kan det också vara skönt att köpa en dammsugare med längre sladd, till exempel denna dammsugare från Electrolux som har 12 meter sladd.

Bor du i en liten lägenhet kanske det räcker med en som inte har lika hög effekt. Du behöver också ta hänsyn till dammsugarens storlek med tanke på förvaringsmöjligheter.  

Har din bostad många trappor? Då kan det vara en bra idé att köpa en liten dammsugare som är smidig att ta upp och ner för trappan eller komplettera med en handdammsugare.

 

2. Med en tyst dammsugare blir städningen behagligare

Vissa dammsugare låter mycket. Motorns ljudnivå mäts i decibel (dB). 60 dB motsvarar vanlig samtalston medan 85 dB är jämförbart med en hårtork. Har du behov av en tyst dammsugare? Du kanske vill städa när barnen sover eller lyssna på musik för att göra städningen roligare? Idag finns många modeller med lägre ljudnivå. I Elons webbutik kan du klicka i vilken ljudnivå du vill att din dammsugare ska ha. Med en tyst dammsugare från Electrolux blir din städning behagligare. Kanske är den tysta modellen Electrolux PD82-4BM något för dig?

 

3. Spara på din kropp med en ergonomisk dammsugare   

Dammsugning kan som de flesta hushållssysslor slita på kroppen. Är ergonomi viktigt för dig kan det vara smart att satsa på en dammsugare med skaft. Det finns flera ergonomiska modeller, till exempel Electrolux skaftdammsugare Anima med flexibel huvudenhet, utdragbar slang, justerbart teleskoprör och belyst munstycke. Vill du inte ha en skaftdammsugare kan det vara en bra idé att köpa en smidig dammsugare – till exempel denna Electrolux PD91-6ST som svänger smidigt tack vare extra stora hjul.  

4. Få mer tid till annat med en robotdammsugare från Electrolux 

Har du ont om tid? Då kan en robotdammsugare som sköter jobbet själv vara bästa lösningen för dig. En robotdammsugare kan städa ditt hem när du är på jobbet eller träningen. Du styr dammsugaren via en app på mobilen och får mer tid över till annat. Tänk att få komma hem till ett rent hem en helt vanlig veckodag. Det är vad vi kallar vardagslyx! Med en robotdammsugare från Electrolux behöver du dessutom inte plocka bort saker från golvet. Dammsugaren har en så kallad 3D vision som kan känna av var möbler står eller saker som ligger på golvet. Med 3D vision behöver du inte oroa dig att för att den ska köra på saker eller falla ner för trappor. Här kan du se alla våra robotdammsugare.

Så här enkelt kommer du igång med robotdammsugaren:

 

5. Bra dammsugare för dig med allergi 

Den som är allergisk kan välja en dammsugare med Svalanmärkningen. Astma- och Allergiförbundet ger märkningen till dammsugare som fått goda resultat på kriterierna för dammupptagningsförmåga, filtereffektivitet och hantering av dammbehållare och filter. Det finns också allergivänliga dammsugarpåsar som passar flera fabrikat. Påsarna har fina fibrer för maximal filtrering.

 

6. Trött på katt- och hundhår? Välj rätt munstycke på din dammsugare!

Katt- och hundhår kan vara besvärligt att bli av med, speciellt från mattor och en del möbler. Har du problem med hår från husdjur ska du välja en dammsugare med ett munstycke som är anpassat för att effektivt ta bort djurhår från ditt hem och dina textilierLetar du skaftdammsugare har vi denna med ett motormunstycke som är speciellt anpassad för husdjursägare.

Satsa gärna på en dammsugarpåse som inte släpper ut lukt.  

 

7. Köp en miljövänlig dammsugare av återvunnen plast 

Vill du ha en dammsugare som tar hand om både ditt hem och miljön? Electrolux är den enda leverantören som idag erbjuder dammsugare av återvunnet material. Till exempel skaftdammsugaren Electrolux 800 Green som är gjord av 65 procent återvunnen plast.

Vanliga frågor och svar om dammsugare

Vi på Elon får många frågor om dammsugare och hjälper gärna till att svara. Här hittar du några av de vanligaste frågorna vi får om dammsugare.  

 

Jag är allergisk. Vilken dammsugare rekommenderar ni? 

Vi har två Svalanmärkta dammsugare från Electrolux i vårt sortiment, PD91-4RR och PD91-8SSM. Svalan är en märkning som ges till dammsugare som får goda resultat på följande kriterier: 

  • dammupptagningsförmåga 
  • filtereffektivitet 
  • hantering av dammbehållare och filter 

 

Damm och smuts är ofta luftburet och kan ge irritation och skadliga effekter på luftvägarna. Ur detta avseende är den perfekta dammsugaren en som avlägsnar damm från golvet utan att sprida ut dammpartiklar i luften.  Ju mindre damm som lämnas kvar på golvet desto mindre kan virvla upp i luften, vilket således ställer höga krav på dammupptagningsförmågan. Det är dessutom viktigt att damm och smuts inte läcker när du byter ut påse och filter. 

  
Jag vill gärna köpa en dammsugare av märket Electrolux. Finns det miljövänliga modeller som är lika bra som ”vanliga” dammsugare? 

Ja, om du köper en av Electrolux gröna dammsugare behöver du inte kompromissa gällande prestandan. Electrolux gröna dammsugare har lika hög prestanda som andra likvärdiga dammsugare. På Elon säljer vi flera dammsugare av märket Electrolux som är gjorda av delvis återvunnet material. 92 procent av dammsugarna från märket Electrolux går dessutom att återvinna när den inte längre fungerar. Den här modellen från Electrolux är gjord av 75 procent återvunnet material. Alla modeller i Electrolux Green Collection har dessutom förpackningar och manualer tillverkade av 100 procent återvunnet papper. 

 

Är de nya dammsugarna verkligen lika bra som de gamla rejäla?

När EU skärpte reglerna för hur mycket energi en dammsugare får dra så blev en del oroliga att de nya dammsugarna inte skulle vara lika effektiva som de äldre modellerna. Så är det inte. Tekniken går ständigt framåt och de nya energismarta maskinerna är bättre än tidigare. Det roliga är att dammsugarna hela tiden utvecklas. Varför inte testa en robotdammsugare från Electrolux?

 

Vilken modell är bäst lämpad för olika typer av golv och mattor? 

Om du vill ha en dammsugare som funkar för alla slags underlag är modellen PD82-4MB Electrolux ett tips – den passar alla underlag. 


Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här