Hitta den bästa hårfönen för dig

Det snabbaste sättet att torka håret efter en dusch eller ett bad är med hjälp av en hårtork. Det är ett verktyg som förutom att torka håret, dessutom fungerar som stylingverktyg. Vi går igenom allt du behöver veta om hårtorkar och hjälper dig hitta rätt modell för dina behov.

 

Vi är många som är överens om att det inte är någon höjdare att lämna hemmet med fuktigt hår från morgonduschen. Speciellt inte när temperaturerna ute börjar sjunka. Är man en kvällsduschare finns det många anledningar att låta håret torka innan läggdags. Fuktigt hår trasslar sig lätt och slits när det skaver mot sängen. Dessutom kan du, om du konsekvent sover med blött hår riskera att få problem med hårbotten och mjäll. 

Om du inte har tiden att låta håret självtorka kommer en hårtork väl till användning som ger dig torrt hår på bara några minuter.

 

Innehåll:

  • Några saker som avgör vilken hårtork som passar dig bäst
  • Utöver funktionerna bör du fundera på dina behov
  • Vanliga frågor om hårfönar

Några saker som avgör vilken hårtork som passar dig bäst

 

  • Sladdlängd –ju längre ifrån ditt eluttag är från din spegel, desto längre sladd behöver du. För att slippa skarvsladdar är det bra att dubbelkolla avståndet innan du väljer din hårtork så sladden inte blir för kort. 

 

  • Antal temperaturlägen – Kall luft sliter mindre på håret än varm luft, och tjockt hår klarar högre temperaturer än tunt hår. Dock går det snabbare att torka det med varm luft. Om du har en tjockare hårtyp kan en hårtork med flera temperaturlägen vara en fördel.
    Frisörernas tips är att använda varm luft för att torka och forma håret och avsluta med kall luft för att sätta stylingen och få ett blankt slutresultat.

 

  • Antal hastigheter – Precis som med temperaturen så torkar håret snabbare med en högre hastighet. Om du har väldigt tunt och svagt hår rekommenderas lägre hastigheter för att minska risken för slitage. De flesta hårfönar har 3 hastigheter. Om du har fina hårstrån kanske du vill prioritera andra funktioner än de absolut högsta hastigheterna som vissa hårtorkar besitter.

 

  • Jonteknologi – Det bästa sättet att få ett glansigt hår utan friss är att använda sig av en hårfön med jonisering. Joniseringsfunktionen neutraliserar den statiska elektriciteten som kan uppstå i håret när man blåser det. 

 

  • Vikt – 100 gram mer eller mindre kan tyckas vara en bagatell när det kommer till vikten av din hårtork. Men om man har tjockt hår som kräver längre tid med hårtorken, kan det göra stor skillnad att välja en lättare variant som inte tröttar ut armarna lika snabbt.

 

Utöver funktionerna bör du fundera på dina behov 

 

BARA BLÅSA ELLER STYLA?

Behöver du en hårtork för att snabbt torka håret från duschen eller planerar du att använda den som stylingverktyg? Många hårtorkar kommer med ett eller flera munstycken som kan användas för att styla håret på olika sätt.
Ett diffusermunstycke förstärker naturliga lockar sprider värme över större ytor. När du vill koncentrera luftflödet för att styla håret i släta frisyrer är det ett smalt fönmunstycke du vill använda.

 

VAD ÄR DIN BUDGET?

Precis som med alla andra produkter finns hårtorkar i olika prisklasser. De dyrare varianterna har ofta fler och mer avancerade funktioner, men är man ute efter en hårtork som gör det enkla jobbet att få håret torrt, duger det gott och väl med en billigare modell. Hos oss hittar du hårtorkar mellan 297 kr-899 kr. 


HAR DU KÄNSLIG HÅRBOTTEN? 

En Stay-Cool-inställning är särskilt lämpligt för känslig hårbotten och hår som behöver fönas med mer omsorg. Kolla in OBH Nordicas Artist Osillating hair dryer som är optimal för detta!

 

RESER DU MYCKET?

Om du planerar att ta med dig hårtorken på resor eller till gymmet är det en bra idé att kika på en liten hårtork eller en hopvikbar variant. Det tar inte upp lika mycket plats i väskan och väger dessutom mindre.


ÄR DU UPPE MED TUPPEN?

Brukar du gå upp och göra dig iordning innan resten av familjen? Då kommer en tyst hårtork uppskattas av resterande medlemmarna i hushållet. De flesta hårtorkar ligger mellan 80 och 100 decibel. Babyliss hårtork 6613DE är upp till 50% tystare än en traditionell hårfön. 

Vanliga frågor om hårfönar

Vilken är den bästa hårfönen? 

Hos Elon hittar du hårfönar från populära varumärken som Remington, Babyliss och OBH Nordica.

Vad är en bra hårfön? 

En bra hårfön är enkel att hålla, lätt att manövrera och har en kraftfull motor som ser till att ditt hår torkar snabbt, skonsamt och effektivt.

Vad ska man tänka på när man köper hårfön? 

Läs vår guide här på Elon.se för att veta vilka faktorer som kan vara viktiga att tänka på inför ditt köp av hårfön. 

Vad är skillnaden mellan hårfön och hårtork? 

Hårfön och hårtork är olika ord för samma hårtorkningsapparat. Den vanliga hårfönen har ett handtag och används manuellet för att föna håret. Det finns även större hårtorkar som placeras över huvudet.

Är hårfön bra för håret? 

Använd hårfönen på korrekt sätt och tillsammans med hårskydd så slipper ditt hår ta skada. Om du använder dig av en dålig teknik eller övertorkar ditt hår kommer det slita och förstöra ditt hår.

Var kan man köpa hårfön? 

Välj och vraka mellan olika hårfönar direkt här på Elon.se - eller gå till din lokala Elon-butik och välj ut din hårtork på plats. 

När kom hårtorken?

På 1890-talet uppfanns den första hårtorken av frisören Alexandre F Godefroy. Den var väldigt stor och klumpig och påminde om en torkhuva. I början på 1900-talet började handhållna hårfönar säljas.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris