Hur använder man en fritös?

Den traditionella fritösen börjar bli allt vanligare i svenska hem, mycket på grund av att det är enkelt att fritera och resultatet blir väldigt bra. Friterad mat får den där krispiga ytan som inte riktigt går att få fram med ugnen eller stekpannan. För visst är det en svårslagen sprödhet och smak i ett par nyfriterade pommes frites? 

Innan du börjar använda en fritös med olja så finns det ett par saker att hålla koll på. Det handlar alltid om väldigt höga temperaturer så det gäller att vara försiktig när du börjar fritera. Att använda rätt typ av olja är också viktigt för att få ett riktigt bra resultat, och värmeanpassade verktyg gör hela processen lite lättare. Du bör också hålla kolla på hur du hanterar överbliven olja och rengör fritösen när det är dags. Allt det går vi igenom i den här guiden. 

 

Innehåll

  • Vilken temperatur gäller för matlagning med fritöser?
  • Vilken mat går att fritera?
  • Olja för fritöser
  • Rengöring av fritöser
  • Verktyg för fritering
  • Säkerhet
  • Vanliga frågor om fritöser

Vilken temperatur gäller för matlagning med fritöser?

Vilken temperatur du använder i fritösen avgör hur maten blir tillagad och vilken yta den får. En standardtemperatur brukar ligga kring 180 grader, men beroende på vad du ska fritera så kan temperaturen skilja sig. När du exempelvis friterar pommes frites så bör du för-fritera potatisen i tio minuter på i 120 grader för att avsluta med 180–190 grader. Sök gärna i recept för att ta reda på precis hur varm fritösen bör vara för att nå det bästa resultatet för din maträtt. Om fritösen inte har en inbyggd termometer kan du köpa till en extern termometer.

 

Vilken mat går att fritera?

Självklart går det att fritera mer än bara pommes frites – även om det kanske är de gyllenbruna, tunna potatisarna som lockar allra mest. Egentligen kan du fritera det mesta i matväg som får plats i fritösen. En torskbit till fish and chips, kyckling friterat på kinesiskt vis eller en smarrig friterad banan. Fritösen gör många maträtter ännu godare – testa dig fram och hitta dina favoriter. 

 

Olja för fritöser

Val av olja är viktigt när du använder traditionella fritöser. Du bör alltid använda en värmetålig olja som fungerar bra med riktigt höga temperaturer. Helst ska den ha en neutral smak så att den inte tar över från den goda maten som ska friteras. Raps-och solrosolja är vanligast att använda, men det går också bra att använda sig av jordnötsolja, sojaolja eller druvfröolja. Det finns också färdiga frityroljor som är anpassade för fritös-temperaturer med en hög rykpunkt. Den oljan osar mindre och ger ett bra resultat vid temperaturer även över 200 grader.  

Till en början kan det vara svårt att veta precis hur mycket olja du behöver när du ska sätta igång och fritera. En enkel tumregel är att minst hälften av maten ska vara täckt i olja. Om du däremot har i mer olja så håller sig värmen bättre när du lägger i maten. Om du har i för lite finns risken att oljan kyls ner och du får inte önskad effekt av fritösen. Tänk på att oljan ska hållas borta från avloppet och bör därför inte spolas ner i diskhon. I stället kan du återanvända den eller hälla ner det i ett separat kärl för källsortering.

 

Rengöring av fritöser

Det kan vara en utmaning att göra rent feta fritöser, men det är viktigt att få bort gamla matrester som ligger kvar. Annars riskerar de att förkolnas och i längden riskerar det att bli en hälsofara. Dessutom blir maten godare om du använder fräsch olja som du byter ut med jämna mellanrum. Vanligtvis räcker det att du byter olja var åttonde till tionde användning, om du inte friterar väldigt mycket mat under varje omgång. 

När du har friterat färdigt ska du låta oljan svalna helt och sedan sila ut matrester och hälla i en sluten förpackning till nästa användning. När det är dags för en grövre rengöring så bör du vara noga med att läsa bruksanvisningarna. Det kan finnas delar som behöver diskas på speciellt vis.

 

Verktyg för fritering

Det är inte varje gång som det behövs något speciellt verktyg när du friterar hemma. Ibland räcker det att droppa i maten som ska friteras och skaka av frityroljan innan du häller ut den nyfriterade maten. Men ibland är ett verktyg nödvändigt, exempelvis om du ska plocka upp fisk i olika omgångar. Då gäller det att ha ett verktyg som tål riktigt höga temperaturer. Glöm plasten – och välj i stället en hålslev eller stekpincett i rostfritt stål. De tål höga temperaturer och klarar även den riktigt heta frityroljan. 

 

Säkerhet

Fritöser innehåller brännhet olja och därför gäller det förstås att vara försiktig vid förberedelse, matlagning och rengöring. Lär dig hur din fritös fungerar och kolla alltid om du har stängt av fritösen efter användning för att minimera risken för olyckor. En del modeller har automatisk avstängning, då slipper du det. Om inte så kolla en gärna en extra gång.

Vanliga frågor om fritöser

Vilken fritös ska man välja? 

Tefals friötser har en världspatenterad teknologi - hos Elon finns modellen Tefal Oleoclean Pro Digital Timer.

Vad är bäst airfryer eller fritös? 

Med en airfryer använder man mindre olja, men med en fritös är du garanterad god smak på vad du än tillagar!

Hur bra är fritös utan olja? 

En fritös utan olja, även känt som airfryer, passar dig som vill använda mindre olja och tillaga lite mer hälsosammare recept. 

Hur stor fritös behöver man? 

En liten fritös passar utmärkt för två personer - dess kompakta storlek gör sig dessutom bra i små kök. Om du vill kunna tillaga rätter för många personer ska du investera i en större modell.

Hur ofta ska man byta olja i en fritös? 

Det räcker oftast att byta olja var åttonde till tionde användning. 

Hur många gånger kan man använda samma frityrolja? 

Låt oljan svalna efter fritering, därefter kan du sila ut matrester och hälla i en sluten förpackning till nästa användning.

Hur länge kan man ha olja i fritösen?

Byt ut oljan var åttonde till tionde användning - eller om oljan börjar luka illa eller ändrar färg. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris