Frågor och svar om vitvaror

 

Hur mycket el drar en tvättmaskin?

En tvättmaskin drar generellt runt 50-60 kWh/100 tvättar (eco-program), vilket kanske inte placerar dem bland de mest energikrävande produkterna i ett hem, så länge den används korrekt.

Se därför till att alltid tvätta fulla maskiner, och är du osäker på mängden kan du alltid väga den (torrvikt) innan du tvättar. Kontrollera hur mycket tvätt din maskin kan hantera/är tillverkad för, och jag kan garantera att du kommer bli förvånad över hur mycket 7-8 kg tvätt är.

Tänk även på att inte ta mer tvättmedel än vad som krävs för att genomföra tvätten, läs på förpackningen, och anpassa efter tvättmängd (kg). Att överdosera tvättmedel, gör att tvättmaskinen drar mer vatten, mer energi, och tar längre tid på sig. Detta då moderna maskiner känner av att du har överdoserat, och tar in mer vatten, för att spola ut överskottet av tvättmedel, och ibland är överanvändning av tvättmedel därmed dyrare än elförbrukningen.

Dvs mer tvättmedel i tvättmaskinen, gör inte att tvätten blir renare, det tvättmedel som du har fyllt på “lite extra” för att det ska bli riktigt rent, spolas ut av maskinen,

Genom att tvätta fulla maskiner, och dosera rätt mängd tvättmedel, så kan du spara pengar på både el, och tvättmedel, och det är givetvis även bättre för miljön.


Hur många grader ska det vara i ett kylskåp?

Temperaturen i ett kylskåp ska vara +4 grader, då har du en bra temperatur för matförvaring, och energianvändning. Ett tips är att tina matvaror från frysen i kylskåpet, och ta tillvara på kylan från produkten, på så vis drar kylen lite mindre.

Tänk även på att regelbunden rengöring av radiator och kompressor bakom kylskåpet gör underverk för din kyl. Damm kan tvinga kompressorn att arbeta onödigt hårt för att driva kylsystemet, vilket påverkar elförbrukning, och livslängd.

Till detta bör jag kanske även tillägga att kontrollera så att ditt kylskåp har rätt ventilation enligt bruksanvisning, då en felaktig installation gör att skåpet drar mer energi (behöver jobba hårdare), och kortar ner livslängden.


Hur länge håller en diskmaskin?

Hållbarhetstiden på en diskmaskin är idag runt 9 år, detta enligt en undersökning som El-Kretsen gjort. Förr räknade man med att en diskmaskin höll lite längre, men ett ökat användande, samt en benägenhet till att byta ut fungerande diskmaskiner i förebyggande syfte har gjort att livslängden har gått ner något.


Om du har en fråga som du vill se besvarad på någon av våra expertsidor kan du mejla info@elongroup.se.
Är du journalist och vill komma i kontakt med någon av våra experter, mejla camilla.waldmark@elongroup.se.

Möt vår expert inom vitvaror

Namn: Johan Westergren

Ålder: 50 år

Butik: Elon Carlssons i Växjö

Ansvarsområde: Butiksansvarig

Yrkesbakgrund: Närmare 20 år inom storels-branschen

Familj: Fru och två tonårsgrabbar

Utbildning: Handelsinriktning på gymnasiet
Meriter/utmärkelser: Anlitad som expert på radio P4 Kronoberg.

Johan Westergren

Storelsexpertern Johan Westergren är “Vitvaru-Johan” med hela sin hemstad. Nu ansluter han sig till Elons expertpanel.

Johan Westergren har under 20 års tid nördat ner sig i hemmets stora hushållsapparater, så kallad storel. Hans favorit inom kategorin är tvättmaskiner. Johan har sin bas på Elon Carlssons i Växjö – en stad där han är känd som “Vitvaru-Johan” tack vare sina återkommande expertinslag i lokalradio. Nu är han redo att dela med sig av sin gedigna kunskap i ytterligare en plattform – Elons expertpanel.

 

Berätta, hur blev du intresserad av storelskategorin?

– Jag började min karriär med att sälja radio- och TV. Sedan hamnade jag på vitvaruavdelningen av en slump och det ångrar jag inte för en sekund. Det jag fastnade för med storel är att man kommer närmare kunden, då det handlar om att förstå deras dagliga rutiner och livsstil vilket blir mer personligt än att exempelvis hjälpa kunden att hitta en laptop. Storel är något som påverkar kundens vardag i allra högsta grad, och det känns betydelsefullt att få vara en del av.

 

Vad ger du får råd till den som är sugen på att införskaffa en ny vitvara idag?


– Du måste alltid balansera “nice to have” mot “need to have”. I dagens läge så är det givetvis viktigt att väga in energimärkning också, där val av rätt produkt kan göra stor skillnad i kundens årsförbrukningen av el. Där handlar det mycket om hur du använder vitvaran också, till exempel så kan överdosering av tvättmedel kosta dig mer än elen. I slutändan kokas allt ner till att kunden ska få syn på sina egna behov och där skulle jag vilja uppmana fler att våga prova sig fram i butiken – ta med favorittallriken in och se till att den får plats i diskmaskinen.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa är mötet med alla olika människor. Jag gillar att sätta mig in deras behov och hitta den allra bästa lösningen.

 

Vad ser du för trender inom ditt område under de närmsta åren?

– Jag tror och hoppas att vi kommer att se tillverkare och leverantörer jobba för att förlänga livslängden på sina produkter. Det är inte hållbart i längden med "slit och släng"-mentalitet.
Det gäller även energieffektiviteten, den blir bara bättre och bättre. Denna utveckling fick en nytändning i och med de nya engerimärkningsbestämmelserna under 2021 och ser inte ut att avstanna. Det är mycket positivt.

Bonusfrågan:

Vad är det mest underskattade tipset för att göra din storel energieffektiv?

– Frosta av frysen, dammsug bakom kylen och frysen någon gång om året, tvätta och diska fulla maskiner. Men framförallt: sköt om dina vitvaror, då får förlänger du deras livslängd och de blir mer energisnåla.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris