Frågor och svar om småel

 

Kan man avkalka kaffebryggare/kaffemaskin med ättika?

Ja det kan man! Först fyller man kaffebryggaren ungerfär 50/50 vatten och ättika, sen sätter du ingång bryggaren efter att du satt i ett kaffefilter. När du ser att hälften av vätskan är bryggd slår du av den och väntar mellan 15-30 min för att sedan slutföra bryggningen. Viktigt är att efter du tömt kaffebryggaren på ättika och vatten blandningen byter filtret och brygger 1-3 omgångar med endast vatten samt rengör kannan grundligt.

Till en kaffemaskin skulle jag dock rekommendera att man använder avkalkningstabletterna som tillverkande företag rekommenderar.


Vad är bäst: steamer eller strykjärn?

Både det klassiska strykjärnet och det lite mer moderna och trendiga steamer är väldigt bra och effektiva produkter, och precis som det finns mindre bra strykjärn finns det mindre bra steamers. Vad man tycker är bäst beror lite på hur man använder produkterna och vad som är viktigt för en själv. Ett klassiskt strykjärn är exempelvis väldigt enkelt att använda, är bättre mot hårda veck och har oftast större vattenbehållare än en steamer, samtigt kräver ett strykjärn en strykbräda och är lite otympligare än en steamer. En steamer är skonsam mot känsligare plagg, går snabbt att använda, går att strykas med direkt på galgen och är smidig att ta med sig om man är på resande fot. Samtidigt har en steamer en mindre vattentank än ett strykjärn och har det tuffare mot pressveck.


Kan man använda skäggtrimmer till håret?

Ja, du kan använda en skäggtrimmer till håret om du vill raka huvudet. Vill du däremot fixa en frisyr så rekommenderas en hårtrimmer.

Skillnaderna mellan skäggtrimmer och hårtrimmer är inte så stora, oftast är det bara bredden på själva skärhuvudet som är skillnaden men det kan också skilja mellan hur kort maskinen kan klippa. En hårtrimmer har ofta fler olika tillbehör och inställningar.


Om du har en fråga som du vill se besvarad på någon av våra expertsidor kan du mejla info@elongroup.se.
Är du journalist och vill komma i kontakt med någon av våra experter, mejla camilla.waldmark@elongroup.se.

Möt vår expert inom småel

 

Namn: Markus Nyström.

Ålder: 21 år. 

Butik: Elon Belab i Barkarby.

Ansvarsområde: Säljare med extra fokus på småel.

Yrkesbakgrund: Säljare sedan 1,5 år tillbaka.

Familj: Mamma, pappa och syster. 

Utbildning: Ekonomiprogrammet på gymnasiet.

Markus Nyström

Markus Nyström är experten som gillar att tänka stort kring småel. På butiksgolvet vägleder han kunderna till det bästa alternativet för just dem. 

 

Hur mycket kan man egentligen lära sig om småel efter att endast ha jobbat med det i ett och ett halvt år? Svaret är: väldigt mycket, åtminstone om man heter Markus Nyström. Trots sin unga ålder har han hunnit bygga upp en stor kunskapsbank, av vilken han gärna delar med sig till alla kunder som besöker Elon-butiken i Barkaby: “jag är inte nöjd förrän jag kan besvara varenda fråga”. 

 

Vad har du för erfarenhet av området? 

– Jag har jobbat som säljare i ett och halvt år. Jag praktiserade, sommarjobbade och började sedan jobba på Elon direkt efter gymnasiet. Jag utvecklas varje dag och trivs väldigt bra inom området. På sikt vill jag bli butikschef. 

 

Hur blev du intresserad av småel? 

– Jag är lite av en nörd när det kommer småel, det föll sig naturligt. Det finns så mycket att lära sig och det finns en uppsjö av olika produkter idag, alla med sina egna för- och nackdelar. Det är mycket som ska tas i beaktning och i det har vi ett viktigt jobb i att leda kunderna rätt. 

 

Vad är ditt vanligaste råd till någon som ska köpa småel?

– Mitt vanligaste råd är: utgå alltid ifrån dina behov. Kartlägger man inte det så finns det en risk att man köper en för avancerad pryl med massa funktioner som man aldrig använder. Sen uppmanar jag också till att kolla energimärkning, inte minst viktigt i dessa tider.

 

Vad ser du för trender inom ditt område närmaste åren? 

– Det jag tänker på direkt är svarta detaljer, det tror jag är en trend som bara kommer att växa sig starkare och starkare, just för att det ligger så väl i linje med en enhetlig och avskalad stil. Sen tror jag också att vi kommer att se ännu mer smarta och automatiserade funktioner som hjälper oss att spara pengar och el, det ser vi inte minst på de auto-doserade tvättmaskinerna som ökar i popularitet.

 

Bonusfrågan:

Vilken är den mest underskattade småelsprylen enligt dig?

– Det måste bli en vakuumförpackare, just för att det är så smart, smidigt och hållbart. En sådan tycker jag att fler borde ha hemma! 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris