Laddar...

Dammsugare – bäst i test 2022

Letar du efter en prisvärd dammsugare som gör rent ordentligt? Vi har testat fem modeller från Bosch, Electrolux och Miele. Se nedan vilka dammsugare som är bäst i test. 

Hur utförs testerna? 

Elon har skapat en egen panel med testare baserat på medlemmarna i Elon Club. Panelen består av personer över hela landet i olika åldrar. Gemensamt för alla är att de anmält sig för att testa hushållsprodukter.

Produkterna har skickats till hushållen och därefter genomgått en intensiv men realistisk användning i hemmiljö. Testpersonerna har betygsatt olika egenskaper i skalan 1–5 samt skrivit fria omdömen.

 

Egenskaper som testats för kategorin dammsugare är:

  • Uppsugningsförmåga
  • Ljudnivå
  • Prestanda
  • Användarvänlighet
  • Tillbehör
  • Ergonomi  
Bäst i test – dammsugare: Miele Complete C3 Eurostar PowerBäst i test – dammsugare: Miele Complete C3 Eurostar Power

Bäst i test – dammsugare: Miele Complete C3 Eurostar Power

Högsta betyg i alla kategorier

Färg: Svart

Påsvolym: 4,5 liter 

Vikt: 6,998 kg

Indikator för påsbyte: Ja

Årlig energiförbrukning dammsugare: 34,1 kWh/år

Längd: 496 mm

Utblåsfunktion: Ja

Bredd: 284 mm

Höjd: 227 mm

Ljudnivå: 80 dBa

Effekt: 890 W

Sladdlängd: 8,5 m

Räckvidd: 12 m

Miele Complete C3 Eurostar Power är testvinnaren. Tack vare Power Efficiency Motor har den en hög sugeffekt som gör det enkelt och smidigt att göra rent hemmet. Den förträffliga sugförmågan kommer från dammsugarens motoreffekt på 890 W.  

Dammsugaren är följsam vilket gör det enkelt och smidigt att göra rent överallt. Tack vare lättåtkomliga tillbehör som möbelmunstycke, fogmunstycke och sugpensel med mjuk naturborst underlättas städningen enormt. 

Miele Complete C3 Eurostar Power har en sladdlängd på 9 meter och räckvidd på 12 meter, vilket gör att man slipper byta kontakt lika ofta. Med parkeringshållare kan man dessutom när som helst ta en paus under dammsugningen. 

Plus: Sugförmågan
Minus: Inget – det här är en utmärkt dammsugare på alla plan! 

Betyg: 5

Tyst dammsugare – bäst i test: Electrolux PD82-4BMTyst dammsugare – bäst i test: Electrolux PD82-4BM

Tyst dammsugare – bäst i test: Electrolux PD82-4BM

Extremt tyst och fantastisk prestanda

Färg: Svart

Vikt: 7,22 kg

Bredd: 300 m

Djup: 442 mm

Höjd: 256 mm

Ljudnivå: 57 dBa

Effekt: 600 W

Sladdlängd: 9 m

Räckvidd: 12 m

Electrolux PD82-4BM är en av de bästa och tystaste dammsugare vi har testat. Tack vare sitt PureSound System har den en ljudnivå på endast 57 dBa. Den tysta dammsugningen är dock inget som påverkar prestandan. 

Dammsugaren har ett kraftfullt OneGo Power-munstycke som suger upp smuts och damm på alla typer av golv – utan några som helst problem. Parkettgolv kan man göra rent på ett smidigt vis eftersom att dammsugaren har ett tillhörande munstycke anpassat för skonsam rengöring av sådana golv. Gummibelagda hjul gör dessutom städningen både skonsam och följsam.  

Med hjälp av SmartMode-teknik kan sugeffekten regleras automatiskt, men det går även att justera det manuellt.

Testpersonen tycker att det mest imponerande är den långa sladdlängden på 9 meter. Istället för att behöva byta uttag tre gånger som tidigare räcker det numera att endast byta två gånger. 

Dammsugaren är i övrigt tillverkad av 55 procent återvunnet material. Den säljs också med ett sköljbart HEPA E12-filter.

Plus: Sladdlängden – man slipper byta kontakt lika ofta!
Minus: Vid ihopsättning av dammsugaren har testpersonen fått en del över, men det är inget som påverkar dammsugarförmågan.

Betyg 4,8 

Bästa prestanda: Bosch BGL6POW2 dammsugareBästa prestanda: Bosch BGL6POW2 dammsugare

Bästa prestanda: Bosch BGL6POW2

Turboeffekten tar städningen till nya nivåer

Färg: Svart

Påsvolym: 4 liter

Vikt: 6 kg

Indikator för påsbyte: Ja

Bredd: 300 mm

Djup: 450 mm

Höjd 265 mm

Ljudnivå: 76 dBa

Effekt: 850 W

Sladdlängd: 9,3 m

Räckvidd: 12 m

Bosch BGL6POW2 är en uppskattad modell med flera praktiska tillbehör och finesser. Samtliga golvmunstycken har mycket god uppsugningsförmåga. Med BGL6POW2 kan man dessutom ställa in sugeffekten vilket gör att man kan anpassa städningen utifrån olika golv och andra typer av underlag som behöver göras rent. 

Turboborsten ger en kraftfull djuprengöring av mattor. Testpersonen tycker att hallmattan blev som ny tack vare turboläget som suger åt sig både grus och jord.  

Även munstycket för hårda golv får gott betyg av testpersonen. Munstycket är perfekt för uterummet med hårt trägolv och det suger till och med upp dammet vid svåråtkomliga områden. Den mjuka borsten säkerställer en varsam rengöring av bland annat parkettgolv. Multiborsten tar hand om rengöringen av möbler och andra svåråtkomliga områden.

Byte av dammsugarpåse är superenkelt enligt testpersonen. Dammsugaren indikerar när det är dags att byta påse vilket gör att man slipper tänka på det själv. Själva påsbytet går även det snabbt och smidigt. 

Ergonomisk dammsugare 

Med Bosch BGL6POW2 kan man reglera längden på dammsugarskaftet vilket gör dammsugningen lätt och ergonomisk. Det smala munstycket gör att man enkelt kommer åt under låga möbler vilket underlättar städningen enormt. 

Dammsugaren är i övrigt väldigt lätt att lyfta över trösklar. Den långa sladden på 9,3 meter gör att man slipper byta kontakt lika ofta när man dammsuger. Med BGL6POW2 behöver man inte vira sladden som man gör på gamla dammsugarmodeller, här åker den in automatiskt och hamnar på rätt plats.  

Sist men inte minst är testpersonen imponerad över att den här dammsugaren tillsammans med alla tillbehör utan problem får plats i lilla städskrubben. 

Plus: Alla praktiska tillbehör som gör städningen till ett nöje! 

Minus: Munstycket till turboborsten sitter fast och går ej att avlägsna.

Betyg: 4,7

Elons testare packar upp dammsugaren Bosch BGL6POW2.

Bosch BGL6POW2 blev röstad till dammsugaren med bästa prestanda.

Bästa premiumval: Electrolux PD82-9BM dammsugareBästa premiumval: Electrolux PD82-9BM dammsugare

Bästa premiumval: Electrolux PD82-9BM

Lätt och följsam städning

Färg: Svart

Påsvolym: 3,5 liter

Vikt: 6,93 kg

Indikator för påsbyte: Ja

Bredd: 300 mm 

Djup: 442 mm

Höjd: 238 mm

Ljudnivå: 57 dBa

Effekt: 600 W

Sladdlängd: 9 m 

Räckvidd: 12 m

Electrolux PD82-9BM är det bästa premiumvalet i det här testet. Likt den andra Electrolux-modellen är även den här otroligt tyst. Med sitt PureSound System har dammsugaren en ljudnivå på 57 dBa vilket gör att man kan dammsuga utan att störa andra.

Testpersonen påpekar att det är enkelt att sätta ihop och byta de olika delarna på dammsugaren. Klickfunktionen fungerar smidigt. Det är även imponerande att man kan välja mellan olika sugmunstycken beroende på var man vill dammsuga. Särskilt Smart-munstycket är otroligt användbart på både mindre och större ytor. På tjockare mattor fungerar turbomunstycket allra bäst.

Med hjälp av SmartMode-tekniken kan man med lätthet gå från städning av golv till mattor eftersom att dammsugaren själv känner av de olika golvtyperna och automatiskt justerar sugeffekten.

Vidare upplever testpersonen att placering av handtaget är bra och att fjärrkontrollen på handtaget är ergonomisk. Utöver det känns det enkelt att förflytta Electrolux PD82-9BM och dammsugaren upplevs inte som särskilt tung. Detta för att det specialformade bärhandtaget har placerats så att vikten är jämnt fördelad. 

Testpersonen påpekar att instruktionerna för de olika funktionerna endast illustreras i bilder och att det hade varit behjälpligt med tillhörande beskrivning i ord. Utöver det är det lätt att dra ut sladden, men testpersonen upplever sämre styrka när sladden ska rullas in igen. 

Plus: Smidigt att använda de olika funktionerna och tillbehören

Minus: Instruktionerna till de olika inställningarna på sugmunstycket består bara av bilder och ingen text.   

Betyg: 4,5

Bästa billiga dammsugaren: Bosch BGLS4SIL1Bästa billiga dammsugaren: Bosch BGLS4SIL1

Bästa billiga dammsugaren: Bosch BGLS4SIL1

Tystgående dammsugare som gör jobbet

Färg: Vit

Påsvolym: 4 liter

Vikt: 6 kg

Indikator för påsbyte: Ja

Bredd: 295 mm

Djup: 410 mm

Höjd: 265 mm

Ljudnivå: 66 dBa
Effekt: 700 W

Räckvidd: 10 m

I det här testet är Bosch BGLS4SIL1 det bästa billiga alternativet. Utrustad med fyra styrhjul är det en följsam dammsugare som testpersonen tycker är lätt och smidig att förflytta. Generellt upplevs användningen som enkel: allt från byte av dammsugarpåse till att ta ut filtret för att rengöra det. Det tvättbara filtret är ett HEPA-filter som passar utmärkt för allergiker då det fångar upp partiklar i luften. 

Testpersonen tycker också att dammsugaren har en enorm sugförmåga, vilket inte är överraskande med tanke på den optimerade motorn på 700 W. Bosch BGLS4SIL1 har även ett SilenceSound-system som gör dammsugningen otroligt tyst med en ljudnivå på 66 dBa. Kraftfull och tystgående – vilken kombination! 

Även om dammsugaren upplevs som mestadels lättmanövrerad åker den ibland in i möbler enligt testpersonen. Slang och sladd upplevs också som något korta. Den här dammsugaren har en räckvidd på 10 meter medan övriga modeller i testet har en räckvidd på 12 meter. 

Plus: Extremt bra sugförmåga och lätt att manövrera.

Minus: Något kortare räckvidd än de övriga modellerna.

Betyg: 4,4

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här