Bli ett proffs på att dammsuga

Dammsugning är en del av de flestas vardag. Principen är enkel – dammsugaren suger upp damm som samlats i ditt hem. Men det finns några knep som får dina färdigheter med dammsugaren att gå från bra till perfekta. Här är tipsen som gör dig till ett proffs! 

Dammsugning: Så gör du – steg för steg

 

  1. Förberedelser – Innan du börjar dammsuga bör du röja undan saker från golvet som exempelvis barnens leksaker, stolar eller annat som ligger löst. På så sätt kan du mer effektivt dammsuga stora ytor utan hinder.
  2. Dammtorka – En del damm faller ner på golvet när du dammtorkar, därför är det praktiskt att damma av alla ytor innan du dammsuger. På det sättet får du med allt damm och slipper dammsuga två gånger.
  3. Anpassa munstycket – När du köper en dammsugare följer det alltid med flera munstycken. De jobbar extra bra på olika områden och underlättar städningen för dig. Lär dig hur du ska använda dem och du kommer snabbt märka förbättrade resultat med din städning.
  1. Dammsug åt flera håll – För att försäkra dig om att all smuts försvinner bör du dammsuga kors och tvärs. Detta är specifikt viktigt när du dammsuger mattor som kan gömma smuts i olika veck som inte syns för blotta ögat.
  1. Ta det lugnt – Vi vet att dammsugning är en syssla som du gärna vill bli klar med så fort som möjligt men det är viktigt att du inte stressar igenom den. Om du dammsuger för snabbt hinner inte munstycket jobba och allt damm yr bara runt. Ge dammsugningen den tid som behövs och njut sedan av ett skinande rent hem!

För att förhindra att det samlas stora dammråttor överallt är en tumregel att dammsuga minst en gång i veckan. På så sätt blir det inte lika jobbigt som när du väntar en längre tid och det går dessutom snabbare när du väl dammsuger.

Grundpelaren i all städning är dammsugaren och här tycker vår expert Stefan Hejneborg att du borde satsa på en skaftdammsugare – alltså en handhållen variant.

– I mitt tycke är den oslagbar när det ska dammsugas snabbt, det är bara plocka fram och köra på ett par minuter, oavsett om det är några dammråttor i hörnet, grus i hallen eller brödsmulor på köksgolvet. Den sparar mycket tid och är effektiv, säger han.

Tips: Om du vill minimera tiden för dammsugning kan en robotdammsugare vara något för dig. Eftersom den glider under soffor och möbler utan ansträngning och går att sätta igång via ett knapptryck i mobilen har den blivit mycket uppskattad de senaste åren. Många har en robotdammsugare som komplement till sin vanliga dammsugare.

Vilket munstycke ska användas?

Använder du alltid golvmunstycket till dammsugaren eller varierar du beroende vart du ska städa? Det ingår flera olika munstycken i de flesta dammsugare. Se dem som gratis tillbehör som gör ditt hem renare om de används på rätt sätt.

Golvmunstycket till hårda golv, ett så kallat parkettmunstycke är optimalt när du ska dammsuga klinker-eller trägolv. Längs med kanten sitter det hårda borststrån som ger ett extra rent resultat.

Ett möbelmunstycke har en röd remsa som rullar ihop hårstrån så de kan sugas upp lättare. Det är perfekt när du ska dammsuga soffor eller mattor.

Vid dammsugning av möbler, gardiner och lister är borstmunstycket din bästa vän. Den är liten med bra precision och lämnar inga repor på hårda möbler som ibland kan uppstå av det vanliga hårda golvmunstycket.

Utöver det finns det även flera nischade munstycken som är bra om du har specialbehov. Några exempel är munstycken för bilen, tangentbord eller för den som har mycket hår från husdjur hemma.

Dammsugning av mattor

För att förhindra att din matta blir sliten och smutsig bör du ge den lite extra kärlek. En matta som blivit väl omhändertagen kan se ny ut i många år – allt som krävs är rätt skötsel. Förutom att den ska dammsugas minst en gång i veckan och att rätt munstycke ska användas finns det några saker du ska ha i åtanke när du dammsuger din matta.

Genom att dammsuga i luggens riktning undviker du slitage på mattknutarna. Om du har en matta med långa hår, exempelvis en ryamatta, ska du ta korta och försiktiga drag med dammsugaren. Arbeta dig igenom mattan långsamt och undvik att gnugga när du dammsuger. Uppvirvlat damm från resten av rummet har en tendens att fastna på mattan så för att lämna den så ren som möjligt efter städning bör du alltid avsluta din dammsugning med mattorna.

Slipp dålig lukt från dammsugaren

Det finns några enkla knep som löser problemet med dålig lukt från dammsugaren.

  • Byt dammsugarpåse. Ju längre du haft samma påse desto mer luktar det. Om du märker att din dammsugare ofta börjar lukta kan det vara en indikation på att du behöver byta påsen lite oftare. Detta är speciellt viktigt om du brukar dammsuga matrester.
  • Se över filtret. En sak som många glömmer bort eller gör allt för sällan är rengöring av filtret. Det fastnar mycket smuts i dammsugarfiltret som kan börja lukta. För att förhindra detta är det viktigt att rengöra filtret regelbundet. Vissa dammsugare har kolfilter som är speciellt effektiva mot lukt.
  • Maskera lukten. Det finns små doftkulor att köpa som är anpassade till dammsugaren. De är enkla att använda och kommer sprida en härlig doft i rummet när du använder dammsugaren. Det enda du behöver göra är att suga upp doftkulorna efter att dammsugarpåsen bytts sen sköter de sig självt.

 

Relaterade produkter

 

Dammsugarpåsar Electrolux E201S
149 :-
Tåliga dammsugarpåsar från Electrolux
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Dammsugare Electrolux PD91-8SSM
3 390 :-
Fjärrkontroll & munstycke med LED
Ej webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris