Laddar...

Bli en mästare på att spara el: 13 enkla tips

Dagens elpriser ligger på historiskt höga nivåer. Men misströsta inte! Vi har sammanställt en lista med tips för hur du enkelt och effektivt kan spara el hemma - bra för plånbok och miljö! 

 

Sänk värmen och spara el 

Uppvärmning av hemmet står för majoriteten av din elförbrukning. I många fall kan det röra sig om så pass mycket som 70-80% och därför är eluppvärmningen området du bör börja med. Om du vill kan du starta med att sänka värmen i ett rum som inte används så ofta, såsom hallen. Bara en grad lägre gör stor skillnad!

 

Tajma rätt 

När det kommer till att spara el hemma och dra ner på kostnaderna gör tidpunkten stor skillnad för dig som har timprisavtal. Tack vare schemaläggningsfunktionerna på dina apparater kan du till exempel se till att tvätta under nattetid, då elpriset är som lägst. Samma princip gäller även för din värmepump och laddning av elbil. 

 

Säg hejdå till gamla energitjuvar

Byt ut dina gamla vitvaror och spara el. I synnerhet är vitvaror av äldre modell riktiga energitjuvar och det kan därför vara en bra investering att köpa nya. Var även uppmärksam på energimärkningarna, de vägleder dig till att hitta de mest energisnåla alternativen. 

 

Låt LED-lampor leda vägen 

Fördelen med LED-lampor är många, men det bästa är kanske att de hjälper dig att spara el på ett enkelt sätt. Förutom energieffektiviteten, är de dessutom fria från giftigt kvicksilver som finns i vanliga glödlampor och lågenergilampor. 

 

Se över dina elavtal

En viktig åtgärd för att göra ditt hem mer energisnålt, är att ta ett aktivt grepp kring dina elavtal. I regel är ett rörligt elpris mer lönsamt i längden. Tänk också på att de flesta elbolag tjänar pengar på att du ska förbruka mer el, inte mindre. Läs på och jämför! 

 

8 snabba elsparare

Här nedan följer åtta smarta tips som du enkelt kan följa för att få ner din energiförbrukning redan idag!

 

  • Låt inga apparater stå på stand-by – stäng av dem helt istället.
  • Ladda bara dina prylar när batteriet börjar bli ordentligt urladdat. Dra sedan ur sladden!
  • Ta som vana att alltid köra fulla tvätt- och diskmaskiner.
  • Använd maskinernas energisparprogram. 
  • Frosta av kyl och frys – onödig frost drar onödig el. 
  • Duscha kortare tid och i lägre temperatur. 
  • Använd inte köksfläkten längre än nödvändigt – den drar ut stora mängder varmluft.
  • Glöm inte att stäng av element, handdukstorkar, golvvärme och liknande apparater när du är bortrest. 

 

Att spara el behöver inte vara så mycket krångligare än så här. För frågor finns Elon alltid här för dig. Lycka till – och snåla på!

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här