Bästa tipsen för att få ut det mesta av din nya diskmaskin

Har du precis installerat din nya diskmaskin och redo testa diskkraften? Tänk på att undvika att skölja av disken innan du laddar din maskin. Och undvik att köra dina dyra köksknivar i diskmaskinen. Här hittar du ytterligare tips för att få ut det bästa av din diskmaskin!

När man har fått sin nya diskmaskin installerad lägger sig ett härligt lugn över hemmet. Ingen behöver längre bråka över vem som ska ta disken och medan den arbetar kan du slappa i soffan! (Sen behöver ni ju bråka om vem som ska plocka ur den, men det är en annan historia!)

Vill du ha ut det mesta av din diskmaskin, samtidigt som du inte vill slösa på varken vatten eller onödig energi? Då finns det några smarta saker att tänka på:

Smarta val och program för din diskmaskin

  • MILJÖVÄNLIGARE DISK. Alla diskmaskiner har ett Eco-program som brukar innebära att den tar lite längre tid, den brukar inte alls lika mycket vatten och den diskar på lägre temperatur. Detta passar kanske bra ibland när ni har gott om tid och vill bidra till miljön.
  • SKONSAM DISK FÖR SKUMPAGLASEN. Visst kan man köra vinglasen eller kristallvaserna i diskmaskinen! Bara att ställa in på ett program för skonsam diskning. Ett smart tips om du har bestickkorg och smala skumpaglas eller snapsglas som du vill diska: ställ glasen upp-och-ned i bestickkorgens fack – då undviker du att de ramlar omkull!
  • DISKA NÄR DU VILL. Har du upptäckt timern på din diskmaskin ännu? Den innebär att du kan ställa in när du vill att diskmaskinen ska börja diska. Ladda maskinen full på kvällen och sätt en timer på att den börjar diska klockan 08 dagen efter. Smart om du kanske inte vill ha maskinen i gång på natten. Eller tvärt om – fyll maskinen innan du går till jobbet på morgonen och sätt timern till klockan 15. Då har du – eller barnen! - en ren maskin att plocka ur lagom till middagen.
  • SÄKRA VATTENLÄCKA. En väldigt smart funktion är så kallat vattenstopp, eller Aquastop. Det betyder att den känner av om det är för mycket vatten i maskinen. Det kan vara riktigt skönt att veta att du inte riskerar en kostsam vattenläcka därhemma.

Så maxar du din diskkraft! 

  • SKÖLJ INTE FÖRE. Det är onödigt slöseri med vatten att skölja av dina tallrikar och glas innan du ställer in dem i diskmaskinen. Man brukar säga att det kan gå åt så mycket som 25 liter varmvatten om man sköljer disken i diskhon. Men det är heller inte så smart att inte ta bort matresterna. Ju mer smuts i maskinen, desto kortare levnadslängd på diskmaskinen. Så det smartaste alternativet är att skrapa av matrester i soporna om inte allt går bort, torka med hushållspapper som du lägger i komposten. Detta är bäst för miljön – och för din maskin!
  • FYLL MASKINEN. Att köra ett diskprogram med en full maskin är så klart mycket bättre för miljön än att bara köra en halvfull – alltså samma princip som gäller för tvättmaskiner. Men tänk också på att du inte ska proppa den överfull – då riskerar du att få ett dåligt tvättresultat.
  • HA INTE FÖR HÖG VÄRME. Det går åt energi för att värma upp vattnet i diskmaskinen och inte alla diskladdningar är så smutsiga att de behöver ha den högsta temperaturen. 55 C brukar vara lagom för en normalsmutsig disk. Men om du känner en dålig lukt i maskinen kan det bero på bakterier som kan överleva i svalare vatten. Kör du oftast Eco-programmet kan du passa på att köra ett diskprogram med högre temperatur ibland för att ta död på bakterierna.

Undvik att diska följande i diskmaskinen 

Visst är det lockande att bara lägga ALLT i diskmaskinen? Särskilt när cognacen står på bordet och barnen lagt sig? Men även om dagens diskmaskiner klarar av det mesta finns det några saker som du fortsatt bör diska för hand:

  1. Köksknivar. Har du investerat en slant i riktigt bra köksknivar så håller de längre om du diskar dem för hand.
  2. Träredskap. Grytslevar, skärbrädor i trä och smörknivar i trä kan bli ganska matta, trista och torra efter ett tag, och till slut riskerar de att luckras upp.
  3. Gjutjärn. Grytor och pannor i gjutjärn har ju ett bra fettlager som man bygger upp – kör du dem i maskin riskerar du att förstöra det.
  4. Teflonpannor. Ytskiktet i teflonpannor tar skada om de körs i diskmaskin.
  5. Konservburkar och flaskor med etiketter. Om du inte tar bort etiketter innan du kör dem i diskmaskin kan limmet lösas upp och pappret från etiketterna bildar fina klumpar som kan täppa till pumpen och spolarmarna i din maskin.
  6. Kopparmaterial. Grytor och kannor i koppar ska du undvika att köra i diskmaskin då de lätt blir missfärgade.
  7. Vitlökspress. Det är svårt att få rent en vitlökspress i diskmaskin, här behöver man oftast ta i med händer och diskborste.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris