Allt för uteköket – inspiration, råd och viktigaste produkterna


Utomhuskök har blivit allt mer populära de senaste åren. Det finns många varianter, men faktum är att det inte behöver vara så värst komplicerat att skapa ett fullgott utekök med plats för många härliga sommarminnen och god mat. Elons matlagningsexpert guidar dig rätt.


På dagens marknad finns utekök för alla stilar och plånböcker – från enkla grillar till avancerade utomhuskök med inbyggda spishällar, ugnar och kylskåp. Men faktum är att du kan skapa ett härligt utekök med några få, välvalda beståndsdelar. Det mesta handlar om planering, berättar Elons matlagningsexpert Anders Vestlund. 


– Det bästa med uteköket att det kan vara precis hur litet och välplanerat eller stort och luxuöst som du vill, se bara till att planera rätt efter din yta. 

1. Utekök med grill – investera i en mångsidig variant och smart förvaring


För många blir grillen utekökets mittpunkt. När du väljer grill till ditt utekök finns det flera faktorer att ta hänsyn till, som pris och storlek. Vill du tänka så platseffektiv som möjligt, är det en bra idé att satsa på en mångsidig variant med flera funktioner i ett som dessutom har en stor grillyta. 


– Tänk gärna steget längre när du väljer ut din grill, investera gärna i en extra brännare än du vad har behov av idag. Du kommer behöva den imorgon, tro mig! Flera tillverkare har dessutom multifunktionell yta i mitten av grillen som funkar jätterbra, och en separat brännare på utsidan av själva grillen är grym för varmhållning eller såssjudning, tipsar Anders.


I uteköket med grill är det även viktigt att tänka på förvaringen och att utnyttja platsen till max, särskilt om du har ett lite mindre utekök. Därför kan det vara smart att investera i en grill med en rejäl bordssats. Finns det inte i grunddesignen, kan du hitta keramiska och platssmarta sidobord att köpa till. En del modeller har även tillbehör – som brännare – inbyggt i sidobordet. 

2. Pizzaugn för utekök 


Gör uteköket komplett med en pizzaugn! Det är ett enkelt och smart sätt att fixa middag till familjen eller gästerna. På endast 60 sekunder kan du få till en välsmakande pizza med en krispig botten och riktigt god smak. 


När det kommer till pizzaugn för utekök, är det din budget och kökets plats som styr. Tänk på samma vis som med grillen: satsa på en mångsidig variant. I pizzaugnens fall så innebär det en variant som drivs av både ved, grillkol och pellets. På så vis är du garanterad att hitta en bra plats för den, utan att gästerna får jobbig matos runt middagsbordet. Skulle du sedan renovera eller flytta, kan du vara säker på att pizzaugnen passar även för nästa uteplats. Tänk också på att investera i praktiska tillbehör, som pizzasten och överdrag.

 

3. Satsa på slittåliga redskap 


För uteköket är det viktigt att du väljer redskap i tåliga material som rostfritt stål, gjutjärn och melanin. Rätt redskap gör grillningen och matlagningen både roligare, bättre och enklare. När utomhussäsongen sedan är över kan du med fördel använda dina redskap inomhus. 

 

Elon-experten förklarar: 


– Rejäla redskap av hög kvalité är oumbärligt för uteköket och grillningen, du vill inte att verktygen viker sig när du står vid den varma grillen med din fina köttbit. Satsa också på ett par kraftiga handskar, grilltång och grillgaffel. Sedan kompletterar du med några rejäla skålar och kittlar. Nu är du redo! 

4. Mer inspiration för uteköket: Finurliga produkter med finess


Vill du addera det där lilla extra till uteköket och middagsbjudningen? Låt dig då inspireras av dagens innovativa dryckeserveringar. Med en lyxig drinkbar på hjul serverar du gästerna med stil, en slushmaskin kommer att imponera på barnen och en rymlig partycooler håller dryckerna välkylda under sommarheta fester.

Vinkyl Dometic MoBar 300S
Specialpris 25 990 :- Ordinarie pris 31 488 :-
Mobil utomhusbar med ishink och kylskåp i elegant design
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Ej i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Utomhusbar Dometic MoBar 50S
Specialpris 7 690 :- Ordinarie pris 8 190 :-
Mobil utomhusbar i elegant och slitstark design med isolerad ishink
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Ej i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Flaskkyl Elvita CPC4501S
Specialpris 3 490 :- Ordinarie pris 3 990 :-
Fira med stil med en partycooler till sommarens drycker
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Ej i butik
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris