Laddar...

7 anledningar till att "vacca" maten

Vakuumförpackaren har blivit en lysande stjärna på matlagningshimlen – både för hemmakocken och krögaren. Inte så konstigt kanske, med tanke på dess många användningsområden och svårslagna resultat. Elon listar varför att “vacca” är ett självklart inslag i matlagningen!  

 

Vakuum är användbart i en mängd olika processer och apparater. Att dra nytta av vakuum inom just matlagning är inget nytt fenomen och för många förs tankarna till 1970-talets Frankrike där Sous Vide-tekniken har sin hemvist. Nu skriver vi vidare på historien med nya, smidiga och fördelaktiga vakuumförpackare som hittar in allt fler moderna kök. Här nedan listar vi maskinens många fördelar.

 

1. Säg hejdå till matsvinn!

Vakuumförpackning är i grund och botten en effektiv förvaringsmetod. Syre påskyndar nedbrytning av mat, men när du vakuumförpackar så drar din maskin ut det mesta av luften  och på så sätt håller det längre. Att reducera syret hämmar också tillväxten av mikroorganismer som senare kan utvecklas till mögel, jäst och bakterier. Faktum är att vakuumförpackning bevarar matens färskhet upp till fem gånger längre, vilket ger dig möjligheten att enkelt förlänga livet på din mat. Om du exempelvis vakuumpackar kött innan du fryser det, ökar hållbarheten från 4-6 månader till 2-3 år istället.

 

2. Alltid redo med vaccad lunch

Ofta får man en portion över när middagen ätits upp och den hamnar i en burk. Fyra dagar senare kommer man på det men då känns den ofta ofräsch och tråkig. Vacca det istället! Då har plötsligt en lunchpåse istället för lunchlåda som vid rätt hantering, tänk hygien, håller i upp till 10 dagar i kylen. 

 

3. Oslagbar smak och textur - på nolltid

När mat kommer i kontakt med luft, urvattnas både smak och näring. Det är just därför vägen till exempelvis en magiskt mör köttbit stavas “vakuumförpackare”. Genom att marinera i vakuum kan du på några minuter få en effekt som annars skulle ta flera timmar. Vakuumförpackningen öppnar nämligen upp porerna i köttet eller grönsaken, vilket gör det möjligt att få en mycket effektivare marinerings- och mörningsprocess. 

 

4. Vakuumförpackning – proteinets bästa vän 

Att “vacca” är en självklarhet när det kommer till att förvara protein. Du kan exempelvis spara pengar genom att handla kött i större stycken och vakuumförpacka det som inte går åt. Samma princip gäller för jägarens vilt. Fisk, som kan vara ett känsligt kapitel, kan hålla upp till frysen i ett helt år som vakuumförpackad. 

 

5. Fungerar i vått och torrt 

Det många tenderar att missa, är att du kan förpacka både torra som fuktiga matvaror, som nötter, havre, chips och andra torrvaror. Se bara till att fortsätta förvara din mat i rätt temperatur. 

 

6. “Vacca” och njut av säsongens skörd – året om 

Du behöver givetvis inte proppa frysen full med kött för att ha nytta av dina nya vakuumförpackare. Vakuumförpackare är ett utmärkt sätt att njuta av bär, sparris och svamp oavsett säsong. Apparaten ger dig möjlighet att effektivt förvara och frysa ner lagom stora portioner och ta upp när det är dags. Dessutom skyddar den slimmade designen från frostskador. Att sylta, safta och tillaga i förväg är inget måste längre!

 

7. Spara utrymme i kyl och frys 

En stor fördel med vakuumförpackad mat är att det tar upp minimalt utrymme i din kyl och frys, om man jämför med vanliga förpackningar och burkar. 

 

Spana in vårt breda utbud av vakuumförpackare och packa loss!

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här